Companii

Analiză ZF. Consumul a scăzut constant în primele nouă luni din an pe o piaţă unde preţurile bunurilor de larg consum au continuat să crească cu 15-23%. „Orice răsfăţ este gestionat în mod calculat“

Analiză ZF. Consumul a scăzut constant în primele...

Autor: Cristina Roşca

17.12.2023, 11:49 346

Inflaţia a coborât treptat de la trimestru la trimestru, dar a rămas la peste 10% în cazul bunurilor FMCG, adică alimente, băuturi, produse de îngrijire personală şi a locuinţei  În volum, vânzările retailerilor au scăzut, dar în valoare ele sunt pe plus exclusiv datorită scumpirilor ♦ Oamenii se orientează către oferte, promoţii şi preţuri mai mici  Astfel, mărcile private devin tot mai prezente în coş l Însă preţurile produselor marcă privată au crescut accelerat faţă de branduri.

În primele nouă luni din an, piaţa bunurilor de larg consum a scăzut în volum, acesta fiind cel mai bun indicator pentru apetitul de consum al românilor. La polul opus, vânzările în valoare ale retailerilor au cont­i­nuat să crească, dar avansul a fost susţinut exclusiv de scumpiri, dat fiind că preţurile au continuat să urce cu 15-23%. Mai exact, în trimestrul al treilea, inflaţia a coborât puţin sub 15%, faţă de peste 19% în tri­mestrul anterior şi 23% în primele trei luni din an. În volum (ca număr de bucăţi), vânzările au rămas pe minus, deşi declinul s-a mai temperat, arată datele companiei de cercetare de piaţă NielsenIQ. Spre exem­plu, în perioada iulie-septembrie 2023, piaţa FMCG a scăzut în volum cu 1,3%, în timp ce, datorită scumpirilor pe bandă rulantă, în valoare vânzările sunt pe plus cu 13,4%.

„Consumatorii se confruntă, încă o dată, cu un sezon de sărbători marcat de un cost de trai ridicat. Cu toate că există o decelerare a ratei inflaţiei în sectorul de bunuri de larg consum, (…) industria de FMCG se confruntă în continuare cu o scădere de volume, manifestată mai ales în hipermarketuri şi în comerţul tradiţional“, spun analiştii de la NielsenIQ.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO