Companii

ANALIZĂ ZF. IMM-uri din şase judeţe pot accesa fonduri de 775 de mil. euro pentru dezvoltare prin Programul Tranziţie Justă. Ce spun antreprenorii care au depus deja proiecte? România va primi 2,13 mld. euro în total pentru zona publică şi privată din Tranziţie Justă

ANALIZĂ ZF. IMM-uri din şase judeţe pot accesa fonduri...

Autor: Mirabela Tiron

28.03.2024, 10:00 164

♦ Situaţia pe luna februarie arată doar 11 proiecte evaluate şi aprobate pe judeţul Gorj, 8 pe Dolj, 10 pe Prahova şi 4 pe Mureş, semn că apelul nu a atras prea multe proiecte depuse. Pe Hunedoara şi Galaţi nu era finalizată evaluarea ♦ Un minus al programului este cofinanţarea de 40% plus TVA, multe condiţii de îndeplinit şi termen prea scurt de depunere, potrivit antreprenorilor.

IMM-urile din judeţele Galaţi, Gorj, Hunedoara, Dolj, Prahova şi Mureş pot accesa fonduri de 775 milioane de euro prin Programul Tranziţie Justă, în primul apel ce sprijină dezvoltarea durabilă şi crearea de noi locuri de muncă, deschis la final de decembrie anul trecut şi prelungit până pe 20 aprilie. Situaţia proiectelor evaluate în februarie arată însă că nu s-au îngrămădit multe firme pe acest apel.

„Judeţul Mureş dispune în acest prim apel de 89 mil euro, până acum au fost depuse doar 18  proiecte, ce reprezintă  în total sub 40 de mil.euro. Proiectele trebuie să răspundă la cerinţe ce ţin de tranziţia spre verde“, a spus pentru ZF Nicolae Mărginean, director de comunicare la ADR Centru.

Firmele care depun proiecte trebui să respecte reguli ce ţin de protecţia mediului, aceasta fiind una dintre condiţiile obligatorii pentru a obţine o astfel de finanţare. Scopul programului este de a diminua impactul tranziţiei la neutralitate climatică.

ZF a vorbit cu cinci firme care au depus proiecte în acest apel pentru a dezvolta o fabrică de ambalaje biodegradabile, o hală de procesare carne, o fabrică de piese metalice, un hotel la Dealu Mare sau o hală de depozitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO