Companii

ANALIZĂ ZF. Multinaţionalele din industria alimentară nu au deschis nicio fabrică mare de la zero în România în ultimul deceniu, dar au închis mai multe unităţi de producţie. De ce?

Multe nume internaţionale mari preferă să preia afaceri româneşti pentru sume ce variază de la câteva zeci la peste 100 mil. euro, mai degrabă decât să ridice un proiect de la zero.

Multe nume internaţionale mari preferă să preia afaceri româneşti pentru sume ce variază de la câteva zeci la peste 100 mil. euro, mai degrabă decât să ridice un proiect de la zero.

Autor: Cristina Roşca

07.12.2021, 16:30 1925

Ultima investiţie de tip greenfield, de peste 50 mil. euro, în industria bunurilor de larg consum alimentare aparţine producătorului de lactate Olympus la Braşov şi datează din 2011 Între timp, au mai fost alte fabrici noi deschise local - ca de exemplu ETI la Craiova - dar investiţia a fost sub acest prag De asemenea, au existat dezvoltări ale unor proiecte deja existente, cum e cazul recent al Unilever la Ploieşti sau al Ursus la Braşov, dar e vorba de extinderi, nu de proiecte ridicate de la zero.

În ultimul deceniu, în industria locală de bunuri de larg consum ali­mentare, au fost închise câteva zeci de fabrici, însă nu a existat nicio investiţie de la zero, de peste 50 mil. euro, într-o unitate de pro­duc­ţie realizată de o com­pa­nie multinaţională. Fabri­ca grupului turc ETI, de la Craiova, o investiţie estimată la 40 mil. euro, este cea mai mare investiţie de la zero făcută în ultimii zece ani în industria alimentară. Ea datează din 2016.

Industria alimentară este evaluată la circa 50 mld. lei (10 mld. euro), ea având potenţial să crească puternic, ba chiar se dubleze la 100 mld. lei (20 mld. euro), însă doar cu investiţii masive din partea actorilor economici. Şi totuşi, ultimul proiect major (de peste 50 mil. euro) datează din 2011 şi aparţine grecilor de la Olympus care au deschis o fabrică la Braşov.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro