Companii

Andrei Cionca, CITR Group: Creşterea economică se bazează pe doar 1% din companii

Andrei Cionca, fondator CITR Group

Andrei Cionca, fondator CITR Group

Autor: Roxana Rosu

27.09.2017, 00:07 618

Piramida economiei româneşti stă pe picioare de lut, în condiţiile în care 1% din companii controlează 61% din cifra de afaceri totală, iar creşterea economică se bazează doar pe rezultatele şi evoluţia acestor 6.542 de firme, a de­clarat Andrei Cionca, fondator CITR Group, la ZF Live.

Anul trecut, cifra de afaceri totală a companiilor locale a fost de 285 mld. euro, astfel că cele 6.542 de firme au rulat peste 170 mld. euro, potrivit estimărilor ZF.

În acest context, riscurile pentru economia locală sunt extrem de mari, având în vedere că este suficient ca doar 100 de firme din cele fruntaşe să aibă probleme financiare şi impactul asupra pieţei în ansamblu ar fi uriaş.

„Practic creşterea economică a României vine din faptul că avansul înregistrat de aceste 1% dintre companii este superior scă­derilor raportate de restul. Aceste 6500 de firme sunt motorul economiei“.

Un alt dezavantaj al acestei situa­ţii este lipsa de interes a inves­tito­rilor fa­ţă de marea majo­ritate a companiilor din România, tocmai faţă de acele com­pa­nii care au nevoie de capital suplimentar.

În opinia lui Andrei Cionca, pentru a supra­vieţui şi a se dezvolta, micii antre­pre­nori români trebuie să înveţe să se aso­cieze, să fuzioneze, pen­tru a avea capital mai mare şi pen­tru a de­ve­ni interesanţi pentru investitori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO