Eveniment

Comisia de Prognoză vede o creştere economică de peste 5% anual până în 2021. Investiţiile ar urma să crească peste consum. Agricultura şi construcţiile vor avea o creştere zero

Comisia de Prognoză vede o creştere economică de peste...

Autor: Iulian Anghel

21.09.2017, 00:07 1566

Mai mult, dacă PIB-ul potenţial ar urma să crească anul acesta cu 4,6% (la o creştere a PIB real de 5,6%), în următorii patru ani şi acesta va fi peste 5% - susţine sursa citată - fapt pus sub semnul întrebării de economiştii care remarcă: Produsul Intern Brut a crescut puternic în ultimii doi ani ca urmare a stimulentelor fiscale acordate de guvern, stimulente care nu mai pot fi acordate în anii ce vin; tot ce poate spera economia în următorii ani este o creştere de maximum 4%; mai mult, în lipsa investiţiilor, PIB-ul potenţial va trece cu greu de 3%.

Potrivit CNP, dacă anul acesta dinamica consumului va fi peste cea a investiţiilor (un plus de 7,3% la consumul final şi 4% la investiţii), trendul ar urma să se schimbe din 2018: avansul consumului va cădea la sub 6% anual, în vreme ce creşterea investiţiilor ar urma să se situeze la o medie de peste 8% în următorii patru ani.

În primul semestru din an, industria a fost principalul motor al creşterii economice, cu 1,7% participare la creşterea economică de 5,7%, serviciile fiind pe locul al doilea (cu 1,5%). Însă, potrivit prognozei CNP, serviciile vor contribui la final de an cu 3,2% la creşterea economică anticipată de 5,6%, în vreme ce industria va avea o contribuţie de 1,8% la această creştere. Situaţia ar urma să se menţină şi în următorii patru ani în care ser­viciile vor contribui la creşterea econo­mică cu peste 3%, iar industria cu puţin peste 1%.

CNP nu pune aproape nicio bază pe creş­terea venită din agricultură şi cons­trucţii. Dacă, în cazul agriculturii - contribuţie aproa­pe de zero la creşterea economică - pru­­denţa este de înţeles având în vedere volatilitatea sec­­torului, în ca­zul construcţiilor această pru­denţă (o contri­bu­ţie la creşterea economică de sub 0,5% în toţi următorii cinci ani) poate fi justificată de redu­cerea ponderii sectorului în PIB – la sub 4%.

Industria, care în primul semestru din an an avut o pondere în PIB de 23%, ar urma să crească pe volum în acest an cu 7,5% şi va avea, spune Prognoza, un parcurs bun şi în anii ce vin: plus, 5,5% în 2018, 5,2% în 2019, 4,4% în 2020 şi 4,3% în 2021.

Serviciile, cu o pondere în PIB de 20% în primul semestru din 2017 vor creşte anul acesta – spune CNP – cu 5,9%, sub industrie, dar vor recupera în următorii patru ani: plus 5,9% în 2018, 6,2% în 2019, 6,6% în 2020 şi 5,7% în 2021.Agricultura ar urma să crească în acest an cu 2,5%, 2% în următorii doi ani, 1,1% în în 2020 şi 1% în 2021.

Dar, în condiţiile în care agricultura este aproape în totalitate dependentă de vreme, cifrele nu pot constitui un reper.

Pentru construcţii însă CNP vede un viitor mai bun. Construcţiile ar urma să crească anul acesta cu 1,3%, cu 6,8% în 2018 şi cu peste 7% în următorii trei ani. Doar că şi aici este mult hazard pentru că sectorul este dependent de investiţiile guvernamentale. În prima parte din an construcţiile au scăzut cu 5% ca urmare a reducerii puternice a investiţiilor statului (minus 50%), în ciuda faptului că aceste investiţii ar fi trebuit să crească, potrivit legii bugetului, cu 17%. La ultima rectificare bugetară guvernul a tăiat de la investiţii (din buget şi fonduri UE) 10 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO