Companii

Anomaliile din sănătate. Gaura neagră din contribuţiile la sănătate. Cel puţin 60 de euro per angajat ajung lunar la stat pentru sănătate, dar accesul la servicii medicale nu ţine pasul. Ce ar face un asigurător cu 100 lei lunar?

Anomaliile din sănătate. Gaura neagră din...

Autor: Georgiana Mihalache

11.02.2023, 00:07 7267

Contribuţiile lunare la Asigurările Sociale de Sănătate(CASS) reprezintă 10% din salariul brut  Sunt 5 milioane de angajaţi în România Accesul la servicii medicale decontate în baza contribuţiilor este greu, pacienţii aşteaptă luni de zile pentru investigaţii decontate Oamenii ajung în cele din urmă în spitale, în urgenţă, ceea ce pune presiune şi mai mare pe sistemul medical De ce nu se văd contribuţiile plătite în serviciile medicale? Ziarul Financiar a început o serie de articole prin care prezintă situaţii concrete care arată anomaliile din sistemul medical.

Lună de lună, statul încasează din contribuţiile de sănătate cel puţin 280 de lei per fiecare angajat, echivalentul a 60 de euro, aceasta fiind cota plătită de un angajat cu salariul minim brut, potrivit platformei calculator-salarii.ro. Astfel, oricare angajat din România ar trebui să poată accesa servicii medicale de prevenţie, de exemplu analize de sânge, ecografie, în acest buget plătit lunar din salariul brut.

Totuşi, accesul la servicii medicale decontate este dificil, listele de aşteptare pentru investigaţii pe bilet de trimitere se întind pe câteva luni, iar ambulatoriile spitalelor de stat, acolo unde există, lucrează cu o capacitate redusă de personal. Ce se întâmplă cu banii colectaţi de la angajaţi pentru sănătate?

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO