Companii

Antreprenorii români intră în liga mare a jucătorilor din regiune. Cine ar mai putea face pasul spre top 500

Antreprenorii români intră în liga mare a jucătorilor din regiune. Cine ar mai putea face pasul spre top 500

Autor: Dana Ciriperu, Cristi Moga

09.09.2011, 00:04 615

Doi antreprenori români - Gabriel Comănescu (Grup Servicii Petroliere) şi Zoltan Teszari (RCS&RDS) - se numără printre cei mai puternici proprietari de companii din Europa Centrală, potrivit studiului anual realizat de compania Deloitte, care are la bază veniturile din 2010.

În ultimii ani, mai mulţi oameni de afaceri români, printre care fraţii Ioan şi Viorel Micula (European Drinks) sau Ioan Niculae (Interagro), au reuşit să-şi facă loc, prin firmele pe care le conduc, între cele mai mari 500 de companii din regiune, iar semnalele din acest an sunt încurajatoare pentru mediul antreprenorial românesc. GSP, cu venituri de peste 548 milioane de euro în 2010, a fost a doua mare companie din regiune anul trecut raportat la dinamica afacerilor faţă de anul anterior, cu un avans de peste 150%.

George Mu­ci­babici, pre­şe­din­tele Deloitte România, spune că balanţa între multinaţionale şi companii locale în top 500 începe să capete un echilibru, iar mediul de afaceri românesc recuperează teren şi concurează deja în liga mare a jucătorilor din regiune.

"Rezultatele din acest an sunt cu atât mai importante cu cât vin pe fondul unui context economic şi financiar dificil la nivel global", a spus preşedintele Deloitte România.

Mai mult, cifrele raportate anul trecut de alte companii controlate de antreprenori români - Dedeman cu afaceri de 369 de milioane de euro, Oscar Downstream cu 393 de milioane de euro, Interagro cu 399 mil. euro sau Arabesque cu 354 milioane de euro - arată că anul viitor numărul românilor prezenţi în top 500 la nivel regional ar putea creşte.

Anul acesta, pragul de intrare în clasamentul realizat de Deloitte a fost de 404 mil. euro - nivel de care s-au apropiat mai multe companii româneşti.

"Analizele noastre pe Europa Centrală demonstrează potenţialul şi talentul an­treprenorial românesc. Cu siguranţă, "talen­tul" reprezintă cuvântul-cheie pentru mediul de afaceri în perioada următoare, întrucât avantajul costurilor mici - care până nu demult cântărea semnificativ în strategia investitorilor străini interesaţi de România - s-a diluat foarte mult, mai ales din cauza crizei financiare", a mai spus George Mucibabici.

România are 38 de companii în clasa­mentul din acest an, dintre care 2 firme deţinute de români (Grup Servicii Petroliere, RCS&RDS), o afacere fondată în România, dar deţinută de acţionari libanezi şi francezi (Mediplus), 29 de companii cu acţionariat străin şi şase companii controlate de stat.

Diferenţa dintre o afacere antreprenorială şi una deţinută de stat a fost reflectată cel mai bine de Florin Ciocănelea, CEO al companiei Grup Servicii Petroliere, care a fost prezent ieri la evenimentul de lansare a topului Deloitte.

Ciocănelea lucrează acum pentru cel mai puternic antreprenor român, Gabriel Co­mănescu, cel despre care spune că se implică direct în deciziile de management "deoarece este banul lui şi trebuie să îl simtă", în timp ce procesul de luare a unei decizii la stat este mult mai lung.

"La stat, pentru o achiziţie de 100.000 de dolari ai de făcut un ditamai dosarul, trebuie luate cinci aprobări din diverse părţi, iar când ajungi să faci achiziţia afli că preţul s-a majorat", a concluzionat Florin Ciocănelea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO