Companii

Arabesque continua extinderea retelei pe terenuri cumparate anul trecut

Arabesque continua extinderea retelei pe terenuri cumparate anul trecut

Arabesque este detinut de Cezar Rapotan, un om de afaceri discret din Galati

26.05.2009, 00:00 247

Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii, controlat de omul de afaceri Virgil Cezar Rapotan, afirma ca situatia de pe piata constructiilor este in continuare foarte dificila, insa continua extinderea retelei de centre comerciale pe terenurile achizitionate anul trecut.

Compania a deschis recent un centru comercial la Pitesti, in urma unei investitii de 5 mil. euro, dupa cel inaugurat la inceputul anului langa Bucuresti, langa Autostrada Soarelui, urmatoarele orase vizate fiind Baia Mare si Oradea, pe terenuri achizitionate anul trecut.
"Terenurile pe care dezvoltam noile centre comerciale ce vor fi inaugurate anul acesta au fost achizitionate anul trecut. In 2009 nu am facut achizitii de terenuri noi, insa studiem piata cu atentie, iar daca se va ivi o oportunitate, vom achizitiona", a declarat Florina Necula, directorul de marketing al Arabesque. Valoarea totala a investitiilor in perioada 2008-2009 se ridica la circa 60 mil. euro si implica dezvoltarea a sase centre comerciale, patru fiind deja deschise la Iasi, Craiova, Bucuresti (Glina) si Pitesti.
Compania a inregistrat in primul trimestru o scadere de 20% a vanzarilor comparativ cu perioada similara a anului trecut, din cauza intarzierii platilor de la buget pentru lucrarile realizate la sfarsitul lui 2008, a reducerii creditarii si a vremii nefavorabile.
"In continuare este foarte dificil sa prognozam cifra de afaceri pe 2009. Situatia ultimelor doua luni s-a remediat din pacate extrem de putin, iar 2009 ramane in continuare un an dificil", explica Necula. Arabesque nu ia in considerare inchiderea magazinelor neprofitabile, insa incearca sa regleze costurile astfel incat sa nu fie nevoie sa inchida niciun centru comercial.
Compania detine in prezent 19 centre comerciale, dintre care trei sunt in spatii inchiriate, si 22 de filiale externe in Serbia, Moldova, Bulgaria si Ucraina. Centrul comercial deschis la Pitesti are o suprafata totala de circa 34.000 de metri patrati, din care 10.000 mp reprezinta hala de depozitare si showroomul, fiind angajati circa 200 de angajati.
Arabesque a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 550 milioane de euro, in crestere cu 22,2% fata de 2007, evolutie usor inferioara targetului bugetat, de 25%. Din total, circa 20%, adica 110 mil. euro, este businessul derulat pe pietele externe.
 
Un gigant cu 5.000 de angajati
Compania comercializeaza o gama larga de produse, de la materiale grele, sisteme pentru acoperisuri, produse pentru finisaje, instalatii sanitare si termice, echipamente electrice, corpuri de iluminat pana la materii prime pentru mobilier. Arabesque s-a pozitionat drept principalul furnizor de materiale de constructii direct pe santier in 24 de ore pentru distante de 100 de kilometri, evitand astfel o competitie directa cu numeroasele companii straine de bricolaj care au intrat pe piata locala in ultimii ani. Astfel, principalul competitor este compania Baduc din Bucuresti, care este activa in zona de sud a tarii.
Arabesque, infiintata de omul de afaceri Cezar Rapotan in 1994, are in prezent 5.000 de angajati, dintre care 1.500 de salariati sunt pe pietele externe, in Serbia, Ucraina, Bulgaria si Moldova.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO