Companii

Aradul, lider detaşat în cursa pentru titlul de capitală solară a României: Peste 2.500 MW în proiecte mari au avizele Transelectrica. Aradul este acum pentru solare ce a fost Constanţa pentru eoliene. „Ajută infrastructura, apropierea de Europa“

Aradul, lider detaşat în cursa pentru titlul de...

Autor: Roxana Petrescu

10.09.2023, 12:51 525

♦ Aradul devine cel mai vânat judeţ de investitorii în proiecte de energie solară de mari dimensiuni, cele mai recente date arătând că doar parcurile care se vor conecta direct în reţeaua Transelectrica, cu avize deja obţinute, au o capacitate de peste 2.500 MW ♦ Dacă aceste investiţii se vor realiza, datele pentru punerile în funcţiune fiind 2024-2025, vor atrage peste 2 miliarde de euro ♦ De ce este până la urmă atât de atrăgător Aradul pentru solare, vedeta noului val de energie verde din România?

Sunt avize de racordare la reţeaua operatorului de transport pentru proiecte solare cu o capacitate de de peste 6.800 MW, în acest moment, potrivit datelor de pe site-ul Transelectrica, ceea ce în bani ar reprezenta o investiţie de 5,3 miliarde de euro, conform estimărilor ZF. Din aceste proiecte masive ca dimensiune, aproape 2.600 MW sunt concentraţi în Arad, acesta fiind judeţul care acum este pe cale să atragă cele mai mari investiţii în domeniul energiei solare.

Cel mai mare parc solar din Arad, care ar trebui să fie finalizat anul viitor, are o capacitate de 1.043,7 MW, o premieră inclusiv la nivel european. Parcul a fost gândit de grupul Monsson, cel mai mare dezvoltator de proiecte de energie verde din România, deţinut de omul de afaceri Emanuel Muntmark, şi preluat anul trecut de Rezolv Energy, companie a fondului britanic de investiţii Actis. Potrivit celor mai recente informaţii, planurile Actis sunt de a ajunge în România la un portofoliu de producţie de 2.000 MW, practic jumătate din acesta fiind deja asigurat prin proiectul din Arad.

„Cel mai important lucru este accesul la terenuri neproductive comasate. Apoi este foarte importantă apropierea de Europa, infrastructura existentă. Este mai uşor să aduci în Arad echipe, utilaje, oameni pentru a ridica proiectele solare“, explică Sebastian Enache, business development manager la Monsson, cel mai mare dezvoltator local de proiecte de energie verde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO