Companii

Aradul ar mai putea avea un parc solar-mamut, după cel de 1.000 MW dezvoltat de Muntmark. Un proiect de 410 MW tocmai a primit avizul de racordare la reţea. Cine e în spatele lui?

Armand Domuţa, cel care deţine furnizorul de energie Restart Energy

Armand Domuţa, cel care deţine furnizorul de energie Restart Energy

Autor: Roxana Petrescu

04.07.2023, 09:30 657

Potrivit informaţiilor Termene.ro, compania Agrivoltaics SRL este deţinută de către Armand Consulting, care mai departe este controlată în proporţie de 100% de omul de afaceri Armand Domuţa, cel care deţine furnizorul de energie Restart Energy. Anul trecut, businessul Restart a ajuns la 314 milioane de lei, cu 62% mai mare faţă de 2021, având un profit net de 15,6 milioane de lei, în creştere semnificativă faţă de pierderile de 2 milioane de lei din 2021. Compania care era activă şi în domeniul furnizării de gaze naturale, a abandonat în 2021 tot portofoliul de clienţi pe zona de gaz natural către ENGIE România, furnizor de ultimă instanţă, în contextul în care firma nu a mai fost capabilă să-şi asigure achiziţiile de gaz natural pe fondul scumpirilor. În total a fost vorba despre un portofoliu de 18.000 de clienţi care, peste noapte, s-au trezit plasaţi la alt furnizor.

Revenind la proiectul solar Agrivoltaics, capacitatea acestuia este de 410 MW, după cum arată datele Transelectrica, iar dacă va fi realizat investiţia ar putea ajunge la peste 300 de milioane de euro. Acesta este al doilea mare proiect solar pe care îl atrage Aradul, tot aici urmând să fie realizat un parc solar de peste 1.000 MW. Acest megaproiect ar trebui finalizat în 2025, fiind cel mai mare parc solar la nivel european. Investiţia se va ridica la circa 800 de milioane de euro şi va genera circa 500 de locuri de muncă.

Parcul a fost gândit de grupul Monsson, cel mai mare dezvoltator de proiecte de energie verde din România deţinut de omul de afaceri Emanuel Muntmark, şi preluat anul trecut de Rezolv Energy, companie deţinută de fondul britanic de investiţii Actis. Potrivit celor mai recente informaţii, planurile Actis sunt de a ajunge în România la un portofoliu de producţie de 2.000 MW, practic jumătate din acesta fiind deja asigurat prin proiectul din Arad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO