Companii

ArcelorMittal Galati: Am fost mai profitabili

09.04.2008, 19:51 24

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, parte a grupului ArcelorMittal - cel mai mare producator de otel la nivel mondial -, a inregistrat o marja de profit mai mare in anul 2007, in ciuda cresterii puternice a preturilor materiilor prime, potrivit conducerii companiei.
Reprezentantii ArcelorMittal Galati au mai precizat ca productia s-a mentinut anul trecut la un nivel similar celui din 2006, in timp ce livrarile au crescut cu circa 4-5%, ceea ce
s-ar putea traduce intr-o crestere a cifrei de afaceri a combinatului, in conditiile in care pretul otelului a inregistrat o evolutia ascendenta. Conducerea combinatului nu a oferit insa niciun fel de cifre privind rezultatele financiare de anul trecut.
In 2006, ArcelorMittal Galati a obtinut un profit net de 47 mil. euro la o cifra de afaceri de 1,72 mld. euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.
"Costurile cu materiile prime au crescut semnificativ anul trecut, peste avansul preturilor la otel. Pe viitor ne asteptam ca lucrurile sa se imbunatateasca si sa se recupereze din decalaj.
In primul trimestru preturile la otel au crescut, dar nu asa de mult precum cele cu materiile prime, dar speram ca situatia sa se schimbe in trimestrul al doilea pentru a ne putea atinge tinta de profit", spune Augustine Kochuparampil, directorul general (CEO) al ArcelorMittal Galati.
Seful combinatului de la Galati a mai declarat ca planul de investitii pentru urmatorii 5-6 ani se ridica la 1,5 mld. dolari (peste 1 mld. euro), din care in acest an se vor realiza investitii de 233 mil. dolari (155 mil. euro). Investitiile vor fi orientate catre retehnologizarea si modernizarea combinatului, in vederea cresterii productiei si a productivitatii.
ArcelorMittal Galati a mai anuntat ca va externaliza operatiunile care nu sunt esentiale pentru producerea de otel, in vederea reducerii costurilor si concentrarii investitiilor pe domeniul principal de activitate.
De asemenea, compania va participa la dezvoltarea si exploatarea reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda, care ar urma sa alimenteze combinatul cu energie electrica incepand cu 2014.
Oficialii ArcelorMittal au mai spus ca o eventuala investitie a austriecilor de la Voestalpine in Romania nu va afecta afacerile combinatului de la Galati.
"Nu suntem ingrijorati de investitia Voestalpine. Din cate am inteles, ei se vor canaliza pe exporturi si cred ca vor exista si anumite diferentieri pe produse. Exista loc pe piata otelului si nu cred ca acest lucru ne va schimba foarte mult planurile la Galati", a precizat Kochuparampil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO