Companii

Argus intra in comertul cu cereale in asociere cu doua companii olandeze

04.03.2005, 00:00 43

Compania Comcereal Tulcea, detinuta in proportie majoritara de Argus Constanta, unul dintre cei mai puternici jucatori din industria uleiurilor vegetale, intentioneaza sa infiinteze cu doua companii olandeze o firma mixta care sa deruleze afaceri in comertul cu cereale.


Balfour Maclaine BV si Unicontrol BV Amsterdam au mai fost implicate in comertul cu cereale din Romania, fiind doi jucatori de mici dimensiuni in lumea traderilor de cereale.


"Partea romana se va ocupa de achizitionarea cerealelor, in timp ce firma olandeza va asigura livrarea acestora pe piata externa", spune Corneliu Bejan, directorul general al Comcereal Tulcea. Intr-o prima etapa, planul de investitii prevede alocarea a 500.000 de euro (din care jumatate reprezinta un grant de la Guvernul olandez) pentru construirea unui terminal de cereale.


Locatia va fi stabilita la Isaccea, unde Comcereal detine o baza de receptie, precum si o suprafata de teren de 2,5 hectare, din care o parte pe cheiul Dunarii.


"Pentru inceput dorim sa fie un terminal de tranzit, iar daca lucrurile evolueaza in directia dorita de noi, vom construi si un depozit modular de 8-10.000 de tone", spune Bejan.


Pentru primul an de activitate, compania intentioneaza sa realizeze exporturi de pana la 25.000 de tone de cereale si seminte de plante tehnice (in pentru ulei, rapita sau soia).


Comcereal Tulcea a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de aproape trei milioane de euro, in crestere cu aproape jumatate de milion de euro fata de 2003.


Compania detine noua depozite de cereale cu o capacitate de stocare de 208.000 tone, fiind un jucator de talie medie pe o piata dominata de americanii de la Cargill si holdingul romanesc InterAgro. Pe langa Argus Constanta, care detine un pachet de 66,7%, ceilalti actionari ai Comcereal Tulcea sunt SIF Moldova cu 24,6% si AVAS cu 2,4%.


Actiunile Comcereal Tulcea sunt listate pe Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare din 25 februarie fiind de 23.000 de lei/actiune. La aceasta cotatie valoarea companiei era de 1,8 milioane de euro.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO