Companii

Autoritatile iau in calcul o deschidere mai rapida a pietei de gaze pentru privatizare

16.12.2003, 00:00 28



Potentialii investitori interesati de privatizarea celor doua mari distributii de gaze, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, doresc o accelerare a procesului de liberalizare a pietei de gaze naturale din Romania, afirma surse implicate in procesul de privatizare, iar conform anuntului de privatizare, aceasta accelerare este posibila.



"Guvernul are in vedere necesitatea impunerii unor noi reglementari privind achizitia de gaze in sectorul distributiei", se arata in anuntului de privatizare a Distrigaz-urilor. Aceste posibile noi reglementari, care vin ca un punct de atractie pentru investitori, vor avea ca obiectiv primar mentinerea unor nivele adecvate de concurenta in sector.



In cazul adoptarii, reglementarile vor fi aduse la cunostinta investitorilor inaintea urmatorului pas in procesul de privatizare.



In acest moment, piata de gaze este liberalizata in proportie de 33%, urmand ca in decembrie sa fie decisa o majorare la 40%. Pana in 2007, pietele de gaze si de energie vor fi liberalizate integral, potrivit foii de parcurs in sistemul energetic adoptate recent.



Liberalizarea pietei permite investitorului sa fie furnizor si distribuitor de gaze pe piata libera, unde poate negocia direct cu consumatorul pretul si cantitatea de gaze furnizata, putand sa-si administreze singur afacerea in timp ce pe o piata neliberalizata cumpara si vinde gaze la preturi stabilite de autoritati.



Pe de alta parte, statul roman care detine 100% din actiunile celor doua distributii, vrea sa aiba investitori privati diferiti pentru fiecare din Distrigazuri pentru a nu inlocui monopolul de stat cu unul privat si a mari concurenta in sector.



Ministerul economiei si comertului vinde direct 30% din actiuni catre un investitor sau un consortiu de investitori, care va participa la o majorare de capital pentru a-si mari detinerea la 51%.



Privatizarea distributiei de gaze, o afacere de ordinul a sute de milioane de euro potrivit estimarilor unor oficiali, a starnit interesul companiilor germane Wintershall, Ruhrgas, Gazprom (Rusia), Enel Gas (Italia) sau Gaz de France (Franta). Consultantul angajat de stat pentru privatizarea distributiei de gaze este consortiul format din Credit Suisse First Boston, Fondul Romano - American de Investitii si casa de avocatura Miculitii Linklaters & Asociatii.



Investitorii interesati pot depune expresii de interes pana la 14 ianuarie 2004 pentru una sau pentru ambele distributii, insa in final nu vor putea cumpara decat actiunile uneia dintre ele.



Privatizarea celor doua distributii, ce detin 90% din distributia totala, este prevazuta a se finaliza in primul trimestru al anului viitor. Distrigaz Nord a avut in 2002 venituri totale de 11.992 mld. lei (362,7 mil. $), in timp ce Distrigaz Sud a realizat 14.305 mld. lei (433 mil. $). adrian.mirsanu@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24