Companii

Avocat: „Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu.” Orice pensiune trebuie să afişeze la intrare acest mesaj în cazul în care nu deţine o autorizaţie

Avocat: „Acest spaţiu funcţionează fără...

Autor: Florentina Niţu

28.12.2023, 10:50 393

Orice operator economic, fie că este vorba despre o pensiune sau un restaurant, trebuie să afişeze vizibil autorizaţia de funcţionare şi autorizaţia de securitate la incendiu conform cerinţelor legale, potrivit unui avocat. Absenţa poate conduce la litigii penale şi/sau civile. Mai mult, legislaţia actuală permite turiştilor accesul la informaţiile referitoare la existenţa autorizaţiilor de funcţionare ale unităţilor de cazare.

„Legea în vigoare, incidentă în materie, prevede că până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, beneficiarii investiţiilor care vizează construcţii publice au obligaţia să realizeze şi să amplaseze panouri de înştiinţare în dreptul intrărilor în spaţiile respective, cu următorul conţinut, tipărit cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 cm, de culoare roşie, pe fundal alb: «Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu»”, a spus pentru ZF avocatul Florin Ionuţ Pascu.

Complexul turistic Ferma Dacilor din Tohani, judeţul Prahova, care a ars marţi dimineaţă nu avea autorizaţie la incendiu, potrivit Insepectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, şi nici autorizaţie de construire, iar urmările acelui eveniment înseamnă: şapte morţi, printre care trei copii, şi o persoană neidentificată încă.

„În absenţa de la sediul sau punctul de lucru al societăţii comerciale a autorizaţiei de funcţionare şi a tuturor actelor prevăzute de lege, se naşte, derivând din lege, cu sancţionarea operatorului economic culpabil de încălcarea legilor, dreptul turistului de a solicita informaţii privind respectarea către operatorul economic a tuturor obligaţiilor derivând din lege. Aşadar, orice operator economic are obligaţia afişării autorizaţiei de funcţionare, precum şi a autorizaţiei de securitate la incendiu, lipsa acestora generând litigii penale şi/sau civile”, a explicat Florin Ionuţ Pascu.

În cazul de la Tohani, inexistenţa autorizaţiei de securitate la incendiu, impune mai întâi amplasarea panoului de înştiinţare, avertizare că spaţiul respectiv nu beneficiază de autorizaţie, iar apoi se ajunge la litigii penale şi/sau civile.

Răzvan Prelipcean, un alt avocat, a spus la rândul său că este obligaţia fiecărui agent economic să prezinte documentele de funcţionare la solicitarea clienţilor. În caz contrar, Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) poate dispune sancţiuni. „Firmele care respectă legislaţia publică aceste informaţii pe site, ca să arate că sunt transparente. Altfel, în calitate de turist, cel mai sigur ar fi să ceri în avans poze după autorizaţiile respective.”

Mai mult, el susţine că reprezentanţii unităţilor de cazare nu pot ascunde informaţiile în spatele GDPR, deoarece aceste autorizaţii vizează persoane juridice şi nu intră în sfera GDPR, iar dacă autorizaţiile includ eventuale informaţii cu caracter personal, cum ar fi CNP sau CI, acestea pot fi anonimizate. „Scopul autorizaţiilor este să fie prezentate, ideal, înainte de a face o rezervare.”​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO