Companii

Bancherii profita de expansiunea centrelor comerciale si se duc in malluri dupa clienti

Bancherii profita de expansiunea centrelor comerciale si se duc in malluri dupa clienti

Alpha Bank a implementat un nou concept de unitate bancara, plasata in zone cu trafic intens, unde clientii pot avea acces rapid la produse si servicii financiar-bancare

09.09.2008, 23:47 47

Printre mallurile in care s-au format practic noi "artere" bancare se numara Polus Center din Cluj, cu sapte unitati, City Mall din sudul Capitalei, cu sase unitati, sau Iulius Mall din Timisoara, unde au sedii cinci banci si sunt instalate zece bancomate, pentru a profita de apetitul ridicat de consum al vizitatorilor centrelor comerciale.
"Expansiunea investitiilor in hipermarketuri si malluri in zone cu o deosebita densitate de populatie a creat un potential foarte mare pentru activitatile bancare, generat de nevoile in crestere ale foarte multor cumparatori care apeleaza la serviciile agentilor economici prezenti in aceste centre comerciale", au precizat reprezentantii BCR, care sunt prezenti cu unitati atat in City Mall, Iulius Mall Timisoara, cat si in Polus Center Cluj.
Un mall de mari dimensiuni poate genera un trafic zilnic de 20.000 de vizitatori sau chiar mai mult, in special in zilele de weekend, acestia constituindu-se intr-o masa de potentiali clienti care poate fi gasita in putine zone pietonale din Bucuresti si mai ales din tara. In plus, chiriile din zonele stradale extrem de circulate pot fi cu mult mai mari decat cele din malluri, unde si cheltuielile de amenajare a spatiului sunt, de regula, sub nivelul din alte locatii datorita structurilor noi ale cladirilor.
"Intre principalele argumente si obiective avute in vedere la luarea deciziei de pozitionare a unitatilor BCR in aceste locatii au fost posibilitatea de a ajuta oamenii sa isi satisfaca aspiratiile si nevoile, sporirea vanzarilor de produse si servicii BCR, promovarea ofertei noastre si a imaginii bancii, mentinerea gradului ridicat de notorietate a bancii, precum si repozitionarea brandului BCR ca inovativ si dinamic", au adaugat reprezentantii BCR.
Spre deosebire de BCR, Alpha Bank a implementat de curand un nou concept de unitate bancara, prezent atat in centre comerciale, cat si in hipermarketuri. "Este vorba despre un magazin bancar, plasat in zone cu trafic intens, cum sunt marile centre comerciale si unde clientii pot avea acces rapid la produse si servicii financiar-bancare", spun reprezentantii Alpha Bank.
Acest tip de unitati au fost deschise deja in Bucuresti dar si in alte orase precum Braila, Cluj-Napoca, Constanta, Galati, Pitesti, Sibiu sau Suceava.
Printre bancile care au deschis la randul lor unitati in centre comerciale se numara si BRD, Banca Transilvania, Piraeus Bank, Raiffeisen, Credit Europe, Emporiki, Millennium Bank sau OTP Bank. Bancile din reteaua bancara locala au, la nivel national, aproximativ 6.000 de unitati, dintre care sediile din centre comerciale si hipermarketuri sunt, in momentul de fata, de sub 200 de unitati, pondere nesemnificativa raportat la total, tinand cont ca piata centrelor comerciale si-a inceput destul de recent dezvoltarea.
Cele mai mari banci din sistem, precum BCR sau BRD au in jur de 600-800 de unitati fiecare la nivel national, iar CEC Bank are o retea de aproximativ 1.400 de unitati, potrivit celor mai recente informatii existente.
Pe langa firmele obisnuite din centre comerciale, precum retelele de supermarketuri sau retailerii de imbracaminte si incaltaminte, extinderea mallurilor a atras si atentia unor chiriasi mai putin obisnuiti in acest gen de proiecte, precum farmaciile, care alaturi de banci sunt cei mai agresivi jucatori din spatiile comerciale. Pe de alta parte, in cadrul centrelor comerciale pot fi gasite si curatatorii, magazine de realizat stampile sau copii de chei, precum si o capela, in Arena Mall Bacau, sau o "casa a casatoriilor", in Iulius Mall Timisoara.
Piata centrelor comerciale cunoaste in ultimii trei ani o dezvoltare puternica, pe fondul deficitului de spatii comerciale moderne, care a determinat o serie de dezvoltatori imobiliari sa inceapa numeroase proiecte de acest gen, atat in Bucuresti, cat si in tara.
La nivel national sunt operationale in prezent peste 30 de centre comerciale, numarul acestora putand ajunge catre 100 de unitati in urmatorii trei ani, tinand cont de planurile anuntate de catre dezvoltatorii imobiliari.

Polus Center Cluj
Este cel mai mare centru comercial din tara, cu o suprafata inchiriabila de aproximativ 60.000 de metri patrati.
Centrul comercial are in jur de 180 de chiriasi, printre care un hipermarket Carrefour, Domo sau Media Galaxy.
In cadrul mallului sunt prezente bancile Alpha Bank, Banca Transilvania, BCR, BRD, Millennium Bank, MKB Romexterra si OTP Bank.

City Mall - Bucuresti
Este primul centru comercial deschis in sudul Bucurestiului, avand o suprafata inchiriabila de 19.000 de metri patrati.
Mallul are aproximativ 90 de chiriasi, printre care Billa, Domo sau un cazinou Max Bet.
In cadrul City Mall sunt prezente unitati bancare ale unor jucatori precum Alpha Bank, Bancpost, BCR, Credit Europe, Emporiki, Piraeus sau Raiffeisen.

Iulius Mall - Timisoara
Este cel mai mare centru comercial din vestul tarii, care in urma extinderii va ajunge la o suprafata inchiriabila de 66.000 de metri patrati.
Mallul are aproximativ 200 de chiriasi, printre care se numara Cinema City, Media Galaxy sau Pizza Hut.
Bancile prezente cu unitati in cadrul Iulius Mall sunt Alpha Bank, BCR, Credit Europe, Emporiki sau Marfin Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO