Companii

Barajul Vidraru, ridicat de Hidroconstrucţia în 1966, a intrat pe radarul unor firme din Germania, Austria, Slovenia, Spania, Turcia, China şi România pentru retehnologizare. Valoarea estimată a lucrărilor pentru acest proiect este de peste 82 mil. euro

Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica

Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica

Autor: Cristina Bellu, Alina-Elena Vasiliu

31.07.2019, 09:33 1143

Germani, austrieci, sloveni, spanioli, români, turci, chinezi s-au înscris la start în cursa pentru retehnologizarea barajului de la Vidraru.

Din numele menţionate de Hidroelectrica, Romelectro este singura companie sonoră pe piaţa locală, celelalte fiind companii străine, unele care nu au mai derulat niciun proiect în România.

„Este vorba de o retehnologizare cu o complexitate tehnică deosebită a unui obiectiv strategic din portofoliul Hidroelectrica. Finanţarea lucrărilor se va face din surse proprii ale societăţii şi dorim ca, în schimbul sumelor pe care suntem dispuşi să le cheltuim, să obţinem un nou ciclu de viaţă, - de cel puţin 30 de ani, pentru Vidraru“, spune Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Procedura de selectare a presta­torului lucrărilor de retehnologizare a barajului de la Vidraru este reluată pentru a treia oară, după ce achiziţiile anterioare au fost anulate din cauza prezentării unor oferte neconforme tehnic.

Voith, un grup german de teh­nologie prezent la nivel global, prestează servicii în sectoare diferite, precum energie, petrol şi gaze, transport sau automotive. În 2004, Hidroelectrica a încheiat un contract de retehnologizare cu consorţiul austriaco-german Andritz – Voith pentru centralele de pe Oltul Inferior, respectiv Ipoteşti, Drăgăneşti, Frunzaru, Rusăneşti şi Izbiceni. După intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica în iunie 2012, Euro Insol, administratorul judiciar, a negociat mai multe contracte comerciale aflate în derulare la momentul deschiderii procedurii de insolvenţă, cea mai mare reducere comercială - în valoare de 20 de milioane de euro – fiind obţinută în urma negocierilor cu acest consorţiu germano-austriac.

Voith Hydro GmbH & Co. KG Austria este numele holdingului din care face parte Voith, un business in­te­gral de familie, fondat în 1867 de Johann Matthaus Voith. În România, com­pania Voith Hydro SRL a avut în 2018 o cifră de afaceri de 4,3 milioane de lei, pierderi de peste 700.000 de lei şi 15 an­gajaţi, potrivit datelor de pe site-ul Minis­terului de Finanţe. Pe plan local, businessul este condus de Radu Cârja, care coordonează activitatea din România din decembrie 2014, după cum arată datele de pe reţeaua de socializare de business LinkedIn.

În cursa pentru retehnologizarea centralei de la Vidraru, s-a mai înscris şi consorţiul Romelectro – Litostroj Engineering. În 2015, aceeaşi asociere a câştigat contractul de retehnologizare a hidrocentralei Stejaru din judeţul Neamţ, un proiect în valoare de 75 de milioane de euro. Hidrocentrala din Neamţ se află tot în portofoliul Hidroe­lectrica. Litostroj Power, o companie din Slovenia, este şi unul dintre constructorii hidrocentralei Stejaru, una dintre cele mai mari unităţi de acest tip din România, în anii 1950 şi 1960. Litostroj Power Group, parte a grupului Energo-Pro, creează soluţii integrate pentru centralele hidroelectrice.

În ceea ce priveşte grupul Romelectro, acesta este unul dintre cei mai mari contractori de proiecte energetice din România, cu afaceri de 336 de milioane de lei în 2018, potrivit Ministerului de Finanţe. Compania este deţinută de mai mulţi acţionari, printre care Viorel Gafiţa, Octavian Dan Georgescu, Gabriel Lucian Rădulescu şi alţii, conform site-ului listafirme.ro.

 

General Electric, în cursă

Un alt consorţiu înscris este format din GE Hydro France SAS – Elecnor Sa – Grid Solutions România. GE Hydro France SAS este o companie cu sediul în Franţa, care face parte din gigantul american General Electric. Compania este specializată în implementarea de soluţii pentru hidrocentrale.

Elecnor este un grup spaniol cu afaceri de 2,3 miliarde de euro în 2018, în vreme ce Grid Solutions România face parte tot din grupul General Electric. Grid Solutions România a avut în 2018 o cifră de afaceri de 7,6 milioane de lei şi pierderi de 1,3 milioane de lei. Cele trei companii nu au mai lucrat împreună la alte contracte pe piaţa locală, potrivit datelor ZF.

 

Turcii, asociaţi cu chinezii

Gulsan Insaat Sanayi Turizm Nakliyat ve Ticaret este o companie turcă specializată în construcţia de infrastructură şi în real-estate, care face parte din grupul Gulsan, fondat în 1946. Compania construieşte proiecte de infrastructură, dar şi în domeniul energetic, în turism şi industrie. Din datele de pe site-ul firmei, aceasta nu a mai avut contracte derulate în România, lucrând în schimb în ţări ca Ucraina, Kazahstan, Sudan sau Kenya.

În cursa pentru retehnologizarea de la Vidraru, compania din cadrul Gulsan s-a asociat cu Zhefu Holding Group Co. LTD, o firmă chineză, specializată în vânzări de echipamente pentru hidroenergie, energie nucleară şi protecţia mediului. Nici despre firmele din această asociere nu există date legate de proiecte anterioare derulate în România.

 

De la infrastructură la hidroenergie

Tot din China vine şi Sinohydro Corporation Limited, cea de-a cincea firmă „aşezată“ la start pentru proiectul de la Vidraru. Sinohydro este o firmă deţinută de statul chinez, specializată în inginerie pentru centrale hidroelectrice şi în construcţii. De altfel, Sinohydro s-a înscris şi pentru mai multe proiecte de infrastructură din România, printre care autostrada Ploieşti-Braşov, autostrada Târgu Mureş-Ungheni, hidrocentrala de la Tarniţa şi altele.

În februarie 2018, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat Sinohydro câştigător pentru modernizarea centurii rutiere a municipiului Bucureşti, între A1-DN 7 şi DN 2-A2.

 

O istorie de peste şase decenii

♦ Centrala Vidraru este amplasată pe malul drept al râului Argeş, la nord de satul Căpăţâneni, şi are o putere instalată de 220 W. Exploatarea centralei a început în 1966, fiind una dintre cele mai remarcabile lucrări hidrotehnice din România, alături de Porţile de Fier sau centrala Stejaru-Bicaz.

♦ „Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa şi al nouălea în lume între construcţiile similare. Este un baraj de beton cu dublă curbură realizat din 22 de ploturi verticale, având înălţimea de 166,6 metri şi o lungime la coronament de 307 metri, fiind traversat de 9 galerii orizontale interioare în care se găsesc amplasate aparatele de măsură şi control“, se arată pe site-ul Hidroelectrica.

Potrivit datelor disponibile, constructorul barajului Vidraru este Hidroconstrucţia, o companie controlată de salariaţi, cu afaceri de 314 milioane de lei în 2018, unul dintre cei mai mari constructori de pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO