Companii

BERD a dat 43 de milioane de euro pe 5% din filialele E.ON in Romania

BERD a dat 43 de milioane de euro pe 5% din filialele E.ON in Romania

Hildegard Gacek, directorul pentru Romania al BERD: Suntem in discutii pentru asemenea finantari cu patru companii din domeniul energetic de pe piata romaneasca. In plus, suntem interesati si de proiecte din industria alimentara si din prelucrarea lemnului. Estimam ca anul acesta vom finanta circa 20-25 de proiecte, iar totalul investitiilor va depasi 400 de milioane de euro.

20.04.2007, 19:11 19

Banca a preluat ieri participatii indirecte de cate 5% la filialele grupului energetic german E.ON din Romania, pentru care a platit 43 de milioane de euro, conform reprezentantilor institutiei financiare europene.
Cele doua filiale in actionariatul carora a intrat BERD sunt distributia de gaze E.ON Gaz Romania (controlata de E.ON Ruhrgas) si fosta companie de electricitate Electrica Moldova (controlata de E.ON Energie), reorganizata acum ca E.ON Moldova Distributie si E.ON Moldova Furnizare.
Privatizarea acestor doua companii de stat a avut loc in 2005 cu grupul german E.ON, statul permitand in contractul de privatizare posibilitatea preluarii unor pachete minoritare de catre BERD si IFC (divizia de investitii institutionale a Bancii Mondiale).
"Parteneriatul E.ON cu BERD exista si in alte state din Europa, cum ar fi Slovacia si Bulgaria, iar acum si in Romania", a comentat Achim Saul, director executiv regional al E.ON Ruhrgas. Reprezentantii BERD au declarat ca implicarea institutiei financiare in actionariatul celor doua companii energetice va sprijini eforturile de liberalizare a pietei energetice din Romania.
"In ultimii ani, Romania a reusit multe in reformarea pietei energetice. De acum, BERD va sprijini OPCOM si Transelectrica sa devina un centru integrat regional de energie", a declarat Nandita Parshad, director pe zona de utilitati energetice la BERD.
Ea a spus ca BERD intentioneaza sa sprijine cu finantari asemanatoare si anumite proiecte de energie regenerabila. "Studiem deja cateva proiecte de energie regenerabila, dar suntem in principiu deschisi la orice propunere in acest domeniu", a precizat ea.
Oficialii bancii europene au declarat ca parteneriatul cu E.ON este doar inceputul finantarilor de anul acesta de pe piata locala.
"Suntem in discutii pentru asemenea finantari cu patru companii din domeniul energetic de pe piata romaneasca. In plus, suntem interesati si de proiecte din industria alimentara si din prelucrarea lemnului. Estimam ca anul acesta vom finanta circa 20-25 de proiecte, iar totalul investitiilor va depasi 400 de milioane de euro", a declarat Hildegard Gacek, directorul pentru Romania al BERD. Referitor la piata locala de energie, reprezentantii grupului german spun ca mai are mult de lucru la cresterea transparentei si la "obiceiurile de plata ale unor consumatori energetici".
"Piata de energie din Romania a marcat in ultima perioada imbunatatiri considerabile, dar exista in continuare anumite probleme, cum ar fi transparenta scazuta a tranzactiilor cu energie, inclusiv pe OPCOM (bursa de energie, n. red.) si comportamentul de plata al unor anumiti clienti", spune Thomas Weber, vicepresedintele E.ON Energie AG.
El a precizat ca si E.ON vizeaza noi investitii in Romania, grupul german fiind interesat in primul rand de procesul de privatizare al distributiilor si producatorilor de energie, dand exemplul companiilor de distributie a energiei electrice Electrica Transilvania Nord si Sud.
"Vom participa la procesul de privatizare anuntat de ministrul Varujan Vosganian", a declarat Weber, referindu-se la declaratia noului ministru de economie si finante privind reluarea privatizarilor din domeniul energetic. Weber a mai declarat ca E.ON vizeaza atat companii de distributie, cat si producatori energetici. "Romania este abia la jumatatea procesului de transformare a pietei energetice", a mai spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO