Companii

BERD: Transelectrica poate prelua în reţea cel mult 2.000 MW produşi de eoliene

BERD: Transelectrica poate prelua în reţea doar jumătate din eolienele pe care le estimează

Autor: Carol Dan - Mediafax

28.02.2012, 11:39 359

Reţeaua de transport a electricităţii poate prelua producţia a cel mult 2.000 MW instalaţi în centrale eoliene, reprezentând jumătate din nivelul estimat de operatorul de sistem Transelectrica, a declarat marţi Louis Borgo, Senior Banker în Departamentul Power and Energy Department al BERD.

"Am făcut un studiu de fezabilitate pentru a vedea câte centrale eoliene poate prelua reţeaua de transport în România. Reţeaua nu poate prelua mai mult de 2.000 MW, doar dacă se fac investiţii substanţiale. Transelectrica apreciază că poate primi în reţea 4.000 MW. Trebuie să înţelegem că investiţiile sunt esenţiale pentru a garanta siguranţa reţelelor", a declarat Borgo, prezent la seminarul ZF Power Summit, organizat de Ziarul Financiar.

Transelectrica estimează că în situaţia actuală şi fără investiţii suplimentare poate prelua în reţea o capacitate de circa 4.000 MW în centrale eoliene.

Capacitatea instalată de producţie a energiei eoliene ajungea la sfârşitul anului trecut la aproximativ 1.000 MW şi s-ar putea dubla în acest an.

Potrivit acestor date şi prin raportate la studiul realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), capacitatea reţelei de conectare a centralelor eoliene ar ajunge la nivelul maxim la finalul anului în curs.

Borgo a adăugat că în prezent există contracte de racordare la reţeaua de transport pentru 8.700 MW instalaţi în capacităţi eoliene. De asemenea, legea energiei regenerabile nu este complet finalizată, iar asta crează "temeri" unor investitori.

"Legea de sprijin a energiilor regenerabile nu este complet finalizată şi asta sperie pe unii investitori", a spus Borgo.

"Noi presăm pentru clarificări. Ştiu că unele contracte de racordare a parcurilor eoliene vin cu obligaţii impuse investitorilor de către Transelectrica. Noi vrem ca Transelectrica să ne lămurească unde anume este nevoie de investiţii pentru a nu exista congestii în reţea", a adăugat Borgo.

BERD continuă să corde credite pentru construcţia de parcuri eoliene în România, în 2012 instituţia având în plan, printre altele, finanţarea a cinci parcuri eoliene şi a unei termocentrale. Potrivit lui Borgo, valoarea totală a proiectelor pe care BERD le va finanţa în România se ridică la "câteva sute milioane de euro".

Producătorii de energie din surse regenerabile câştigă de două ori, odată prin vânzarea enegiei, iar apoi prin comercializarea certificatelor verzi.

Certificatele sunt emise de operatorul sistemului naţional de transport al electricităţii Transelectrica, care le alocă producătorilor de energie din surse alternative. Ulterior, companiile care primesc certifictele le vând, întrucât furnizorii de electricitate sunt obligaţi să le cumpere în cote anuale.

Potrivit estimărilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), consumatorii de electricitate din România vor plăti aproximativ 10 miliarde de euro în plus la facturi până în anul 2020 pentru sprijinirea investiţiilor în energii regenerabile.

Piaţa certificatelor verzi ar urma să se tripleze în 2012 şi să treacă de 300 milioane de euro, ca urmare a avansului puternic al producţiei de electricitate din surse regenerabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO