Companii

Best of ZF Power Summit 2024. Doru Voicu, Renovatio: Preţul energiei din România nu se mai formează aici, ci în regiune. Sunt necesare instrumente care pot stabiliza preţul pentru că volatilitatea mare distruge afaceri. De asta nu a rezistat chimia

Doru Voicu, director de strategie la Renovatio: Sigur că e greu în România, dar nu ştiu dacă este mai greu decât în alte părţi. Ne trebuie însă puţină prudenţă în a ne lansa în afirmaţii de genul cresc sau scad preţurile. Noi am învăţat să fim prudenţi la ce se întâmplă în piaţă.

Doru Voicu, director de strategie la Renovatio: Sigur că e greu în România, dar nu ştiu dacă este mai greu decât în alte părţi. Ne trebuie însă puţină prudenţă în a ne lansa în afirmaţii de genul cresc sau scad preţurile. Noi am învăţat să fim prudenţi la ce se întâmplă în piaţă.

Autor: Roxana Petrescu

21.03.2024, 16:40 120

♦  Contractele la energie pe termen lung rămân unul dintre puţinele mijloace de contraatac în faţa volatilităţii preţului pentru că acestea permit evitarea unor vârfuri cu potenţial negativ uriaş pentru anumite sectoare de business, aşa cum a fost cazul chimiei ♦ Pe termen lung, preţul energiei va continua să crească în contextul în care el nu mai este dictat de cerere şi ofertă, ci de regiune şi de evenimente externe, a atras atenţia Doru Voicu, director de strategie al Renovatio şi unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti din domeniul energetic local, la ZF Power Summit 2024.

Renovatio activează pe aproa­pe toate segmentele din domeniul energiei, de la faza de dezvoltare şi proiectare a investi­ţiilor în producţie până la zona de furnizare, eficienţă energetică sau stocare, fiind de asemenea cel mai puternic jucător pe zona de mobilitate electrică. Renovatio nu acţionează ca un grup consolidat, acest „brand“ fiind regăsit în mai multe domenii de activitate, toate legate de sectorul energetic, după cum spun reprezentanţii entităţii. Iar cea mai mare companie activă sub brandul Renovatio este Renovatio Trading, un business de peste 200 de milioane de euro anul trecut, având 900 de clienţi în portofoliu în acest moment.

Pornind de la experienţa din zona de tranzacţionare a energiei electrice, intervenţia Renovatio de la ZF Power Summit 2024 s-a bazat pe estimările privind evolu­ţia preţului la energie şi, cel mai probabil, acesta va fi pe o pantă ascendentă pe termen lung. Inte­re­sant este că această evoluţie, care va fi resimţită de piaţa locală, nici măcar nu are prea mare legătură cu evoluţia pieţei de energie din România. „Preţul pe piaţa energiei din România nu se mai formează în România, ci în regiune. Trebuie să fim foarte atenţi la asta. În realitate, ceea ce va dicta preţul în România este regiunea şi schimburile transfron­taliere“, a declarat Doru Voicu, director de strategie al Renovatio, în cadrul intervenţiei sale de la ZF Power Summit 2024, eveniment care a avut loc în perioada 27-29 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO