Companii

Bilanţul ministerului IMM-urilor şi turismului, cu un buget de 134 mil. lei: O înşiruire de reglementări, ordonanţe de urgenţă şi HG-uri

FOTO DE LA EVENIMENT

FOTO DE LA EVENIMENT

Autor: Mirabela Tiron

19.12.2013, 16:15 291

Maria Grapini, ministrul mediului de afaceri, IMM-urilor şi turismului, a prezentat astăzi, alături de de 50 de persoane (secretari de stat, consilieri onorifici, reprezentanţi din comitete executive), “bilanţul” departamentului pe care îl conduce, care a avut un buget de 134 milioane de lei în acest an (30 mil. euro): o listă de reglementări, memorandumuri, parteneriate stabilite, fără a arăta însă concret pe ce proiecte au fost cheltuiţi banii statului.

“Pe fondul de salarii s-au  dus doar 12-15% din aceşti bani, angajaţii mei nu au salarii mari, unii au doar 900 de lei. Nu am făcut execuţia bugetară, vin de la Mioveni (unde a participat la un eveniment înainte de conferinţa de presă organizată la ora 12 la hotel Pullman-n.red), dar pe viitor vom include în bilanţ şi execuţia bugetară”, a răspuns ea unei întrebări ZF legată de care au fost capitolele mari pe care s-au cheltuit banii. În documentul de 46 de pagini oferit ziariştilor cu retrospectiva anului 2013 au fost însă incluse, faţă de bilanţul din iulie, pe lângă înşiruirea de reglementări, hotărâri de guvern şi ordonanţe şi anexe cu evoluţia indicatorilor –număr turişti străini, sosiri în unităţi de cazare dar şi evoluţia numărului de înmatriculări firme, radieri sau dizolvări.

Cu toate acestea au lipsit din bilanţ obiectivele concrete asumate şi realizările pe fiecare program în parte. Spre exemplu în rapoartele de turism ale austriecilor de la oficiile de turism se găsesc informaţii legate de numărul de vizitatori străini pe fiecare regiune, numărul mediu de nopţi petrecut, suma de bani cheltuită şi evoluţia faţă de anii anteriori şi inclusiv distribuţia lor după scopul vizitei. Mai mult, austriecii ştiu inclusiv câţi vizitatori vin în ţară pentru evenimente şi cum arată infrastructura pentru evenimente- cu număr de locuri pentru fiecare unitate. Astfel de rapoarte constituie baza derulării activităţii lor din turism, ceea ce se vede de altfel şi în rezultate (24 milioane de vizitatori străini în 2012).

Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că în primele zece luni din acest an au sosit în unităţile turistice de cazare din România circa 1,5 milioane de străini, în creştere cu doar 3,3% faţă de perioada similară de anul trecut, când s-a înregistrat o creştere cu 10% faţă de primele zece luni din 2011.

Mai mult, datele de la BNR arată că suma cheltuită de români în vacanţe în străinătate continuă să fie mai mari decât suma lăsată de străini în ţară. În primele zece luni românii au lăsat în străinătate 1,3 miliarde de euro, în timp ce străinii au lăsat doar 1 miliard de euro. Deşi suma lăsată de străini în ţară este în creştere faţă de perioada similară de anul trecut, balanţa de plăţi în turism, cel mai relevant indicator al acestei industrii, continuă să fie negativă.  Deficitul se ridică la 253 mil. euro în primele zece luni.

Întrebată câţi turişti străini estimează pentru anul viitor, Grapini a spus că “este greu să îţi propui o cifră concretă, este altceva în business să îţi stabileşti ce vânzări faci, cât faci (...) M-a durut sufletul să văd câţi turişti sunt în Croaţia. M-am gândit bine şi nu o să avem noi numărul de turişti pe care îi are Italia sau Spania. Dar totuşi, faţă de numărul de turişti pe care îl avem acum, pentru că sper ca în decembrie să mai avem un puseu de turişti, eu cred că se poate în mod rezonabil să creştem cu 50% dacă flexibilizăm şi vizele şi accelerăm promovarea", a spus ea. În acest an, Grapini a participat la evenimente din zece ţări. Întrebată de un alt jurnalist din sală câţi bani s-au cheltuit pe aceste deplasări, Grapini a spus că “întrebarea este tendenţioasă”, precizând că important este ce a făcut în aceste deplasări şi că regretă că nu a vizitat în acest an mai multe ţări, “pentru că aceste vizite trebuie făcute, cu scopul de a semna acorduri bilaterale”

În ceea ce priveşte evoluţia sectorului IMM-urilor, datele de la ONRC arată că numărul de înmatriculări  persoane juridice este în scădere cu circa 1%în perioada ianuarie-octombrie faţă de perioada similară de anul trecut, în timp ce numărul de suspendări a scăzut cu 8,5% dar numărul de dizolvări a crescut iar cel de radieri a avut un avans cu 14,2%.

Una din măsurile luate pentru IMM-uri este schimbarea modului de  plată a taxei pe valoarea adăugată la încasare pentru firmele cu până la 500.000 de euro. Aceasta va deveni opţională începând cu 1 ianuarie 2014, până acum fiind obligatorie.  Maria Grapini  a  menţionat că aplicarea obligatorie a sistemului de TVA la încasare a dezavantajat întreprinderile mici şi mijlocii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO