Companii

Billa intra in alte doua foste magazine ale SPAR

04.03.2010, 23:10 109

Billa, cea mai mare retea de supermarketuri de pe piata, adeschis ieri doua magazine in orasele Orsova si Medias, in spatiiin care au operat pana anul trecut supermarketurile SPAR, care insaau intrat in insolventa. Retailerul a ajuns astfel la 45 de unitatipe piata locala.

In 2009, Billa a mai deschis un magazin pe o fosta locatie SPAR,la Hateg, avand in acest moment semnate contracte pentru alte douaspatii in care SPAR a inchis magazine din cauza problemelor sale delichiditati, in Arad si Resita. Toate aceste spatii sunt detinutede fondul strain de investitii Morava, cel mai mare partener peexpansiune al retailerului SPAR in perioada 2005-2008. InvestitiileBilla in Orsova si Medias pot fi estimate la 2-4 mil. euro.

Magazinele au suprafete de vanzare cuprinse intre 1.200 si 1.400de metri patrati si un numar total de angajati estimat la peste 50de persoane. "Am preluat o parte din angajatii operatorului SPAR inaceste locatii", a declarat Sabin Fane, directorul de marketing alBilla Romania.

Operatorul local al supermarketurilor SPAR, detinut de fratiiIoan si Floare Cuc din Arad, a intrat in insolventa la jumatatealui 2009, iar spre finalul anului a inchis magazinele situate inspatii ale Morava pentru ca nu a putut negocia chirii mai micipentru aceste locatii.

Fondul de investitii spune ca are de recuperat de la operatorulSPAR datorii de aproximativ 10 mil. lei (2,4 mil. euro), potrivitdatelor din tabelul preliminar al creantelor companiei aflate ininsolventa.

Retailerul Billa, detinut de grupul german Rewe - al doilea marejucator din comertul local - si-a planificat dublarea ritmului deexpansiune in acest an fata de 2009. Anul trecut, compania s-aextins in total in 9 locatii noi, astfel incat in 2010 ar puteafinaliza aproape 20 de proiecte de expansiune, prin investitii cepot fi estimate la 20-40 mil. euro. Billa a mai anuntat ca va aveain luna martie o alta inaugurare, la Arad, in centrul comercialAtrium Mall dezvoltat de compania Atrium Centers in asociere cufondul britanic de investitii Dawnay Day.

Reteaua detinuta de grupul Rewe, care mai opereaza la nivellocal discounterele Penny Market si magazinele cash & carrySelgros, a avut o cifra de afaceri de aproape 324 mil. euro pe2008, in stagnare fata de anul anterior, potrivit celor mai recenteraportari financiare ale Billa.

Printre cele mai mari lanturi de supermarketuri active la nivellocal se mai numara Mega Image, operat de belgienii de la Delhaize,si Carrefour Market.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO