Companii

Birourile au intrat în era renegocierilor: în T4 contractele au vizat extinderi ale contractelor, unele companii mizând însă pe reducerea spaţiilor închiriate în Bucureşti

Birourile au intrat în era renegocierilor: în T4...

Autor: Bogdan Alecu

09.02.2024, 10:00 111

În ultimul trimestru din 2023 s-au înregistrat tranzacţii de închiriere de spaţii de birouri în Bucureşti cu o suprafaţă totală de 116.000 de metri pătraţi, ducând astfel volumul anual contractat la peste 463.000 de metri, un record istoric, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Suprafaţa de birouri tranzacţionată în cel de-al patrulea trimestru din 2023 a crescut cu 43%, fiind consemnat de asemenea un avans de 19% faţă de recordul anterior de 390.000 metri pătraţi stabilit în 2019.

„Dacă analizăm piaţa închirierilor de bi­rouri din perioada 2021-2023, putem observa că peste 1 milion de metri pătraţi de spaţii au fost tranzacţionaţi în Bucureşti, reprezen­tând aproximativ o treime din stocul total. Aceste spaţii au fost tranzacţionate practic pe noile fundamente ale pieţei, într-un con­text în care companiile şi-au definitivat stra­tegiile privind nevoia de spaţii de birouri. Acest lucru a dus la reducerea suprafeţelor ocupate pentru unii chiriaşi, dar şi la menţi­nerea sau chiar extinderea spaţiilor pentru majoritatea ocupanţilor. De asemenea, obser­văm o atenţie sporită acordată calităţii spaţiilor de birou, făcând clădirile situate central şi ultracentral, cu acces la mijloacele de transport în comun, şi cele care respectă standardele ESG, mai atractive pe piaţa chiriaşilor şi altfel comercializate la cele mai bune chirii din piaţă“, a spus Mădălina Cojocaru, partner office, Agency Cushman & Wakefield Echinox. În T4 Oracle a mizat în continuare pe clă­direa Oregon Park C, unde a prelungit con­trac­tul, compania re­nun­ţând anterior la alte spaţii de birouri din zona de nord a Capitalei. Huawei pariază în continuare pe AFI Lakeview şi a prelungit pentru 7.700 mp, la fel şi canadienii de la Molson Coors, care mizea­ză tot pe 6.000 mp în clădirea The Bridge II, aceeaşi suprafaţă precum cea contractată în 2019.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO