ZF 24

Fortim Trusted Advisors: Pentru proprietarii de clădiri de birouri, focusul va fi în 2024 pe refinanţarea creditelor bancare şi renegocierea contractelor cu chiriaşii actuali

Fortim Trusted Advisors: Pentru proprietarii de clădiri...

Autor: Roxana Rosu

08.02.2024, 11:24 89

Proprietarii de clădiri de birouri vor avea în 2024 două provocări, având în paralel procese de renegociere a contractelor de închiriere cu actualii chiriaşi şi negocieri cu băncile, pentru refinanţarea creditelor scadente, arată o analiză realizată de compania de consultanţă imobiliară Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

În avantajul lor este stocul foarte mic de clădiri în construcţie, având o competiţie foarte scăzută din partea dezvoltatorilor. Clădirile existente vor fi din ce în ce mai căutate de companii, în lipsa proiectelor noi.

“Proprietarii vor trebui să analizeze toate modalităţile pentru a-şi reţine actualii chiriaşi şi a-şi îmbunătăţi rata de ocupare a clădirilor de birouri, pentru a putea să aibă cât mai multe atuuri la negocierile de refinanţare cu băncile. Ţinând cont de actualele dobânzi, mai mari cu cel puţin patru puncte comparativ cu acum 3-5 ani, este posibil ca o parte din proprietari să fie nevoiţi să caute noi parteneri, să vândă o parte din portofolii pentru a-şi putea asigura garanţiile băncilor sau să caute alte soluţii de finanţare parţială“, declară Costin Nistor, Managing Director la Fortim Trusted Advisors.

Încă din 2023 motorul pieţei închirierilor de birouri din Bucureşti au fost prelungirile de contracte în sediile actuale, cu un volum cu 131% mai mare decât în 2022, pe fondul scăderii livrărilor de spaţii noi. Acest trend va continua şi în 2024.

În acelaşi timp, volumul tranzacţiilor de take-up, de mutare în spaţii noi, a fost de 206.434 mp, în scădere cu 2% în 2023. Împreună, închirierile de spaţii noi şi renegocierile au totalizat 461.021 mp.

“În ceea ce priveşte cererea pentru spaţii de birouri, în ultimii cinci ani, companiile mari se uitau mai întâi la clădirile de birouri în construcţie sau în curs de livrare, pentru a avea ce este mai nou pe piaţă în materie de tehnologie, calitate în construcţii şi facilităţi. Cum însă livrările de spaţii noi scad abrupt, până la 84%, se redeschide competiţia pentru chiriaşii Premium şi pe segmentul clădirilor de a doua sau a treia generaţie. Condiţia este ca acestea să ia în calcul cel puţin un refurbishment al spaţiilor comune şi o digitalizare a clădirilor“, a adăugat Costin Nistor.

Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate în România, este o companie de consultanţă imobiliară fondată în anul 2002 şi din decembrie 2020 este controlată de către Costin Nistor, Bogdan Cange şi Nicolae Ciobanu. Compania oferă servicii de consultanţă imobiliară pe segmentul de birouri, retail, industrial & logistică, evaluări, capital markets, research, dar şi servicii de Property Management şi Project Management.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO