Companii

Bosch, prima multinaţională care cere salarii mai mari pentru profesori: trebuie venituri lunare mai atrăgătoare

Bosch, prima multinaţională care cere salarii mai mari...

Autor: Bogdan Alecu

25.05.2023, 00:07 2795

Grupul Bosch, unul dintre cei mai mari jucători de pe plan local, cu afaceri de peste 500 mil. euro şi aproape 10.000 de angajaţi, este primul investitor care cere venituri mai mari pentru profesori.

„O societate fără profesori bine pregătiţi şi un sistem sanitar solid nu este o societate care să se poată dezvolta sănătos. Există afinităţi de a lucra în învăţământ, menirea de a fi dascăl, nu neapărat pentru salariu. În învăţământ nu ai un salariu motivant, mediul privat este atrăgător acum. În trecut era mai atrăgător un job la stat. Acum, cele două categorii trebuie încurajate cu venituri lunare mai atrăgătoare. Nu mai vorbesc de faptul că există un dezechilibru în societate - unele categorii au fost scutite de impozit, au fost ridicate salariile la un minim care a tot crescut. Dar profesorii nu au beneficiat de asta“, a spus Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. şi reprezentantul grupului Bosch în România, în contextul grevei din sistemul de învăţământ.

Bosch este în România al doilea cel mai dorit angajator din industria auto şi printre cele mai căutate companii de pe plan local, având peste 9.800 de angajaţi în România, din care peste 1.500 în cercetare şi dezvoltare.

Bosch pune la dispoziţia şcolilor în sistem dual cu care are încheiate parteneriate o echipă formată din zece traineri şi profesori plătiţi de companie şi care nu fac parte din sistemul naţional de educaţie.

Dincolo de infrastructură, sistemul aducaţional, cel care pregăteşte viitoarea forţă de muncă, este cel care atrage investitori. În condiţiile în care angajaţii din IT din firmele de profil şi angajaţii din IT de la stat nu plătesc impozit pe venit, deşi veniturile sunt unele ridicate, profesorii sunt de luni în grevă pentru că un debutant câştigă 2.400 lei net.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO