Companii

BRD cere falimentul Rulmenti Slatina

12.12.2001, 00:00 26



Banca Romana pentru Dezvoltare a trimis in faliment societatea Rulmenti SA Slatina, dupa ce Curtea de Apel din Craiova a admis recursul declarat privind deschiderea procedurii de faliment in baza Legii 64/1995 pentru societatea slatineana, hotararea fiind definitiva si cu titlu executoriu, a declarat Elena Cozma, directorul directiei Credite neperformante din BRD.

Banca Romana pentru Dezvoltare a acordat societatii Rulmenti Slatina, in luna iunie 1997, o linie de credit pentru activitatea de productie cu termen de rambursare la 31 decembrie acelasi an, relateaza Mediafax.

Termenul a fost prelungit pana la 31 iunie 1998, iar in luna ianuarie banca a acordat societatii un credit suplimentar cu scadenta la 40 de zile.

"Valoarea creantei BRD se ridica, la finele lunii noiembrie 2001, la 19,6 miliarde lei. Din cauza lipsei de colaborare a managerilor si a situatiei financiare precare a societatii, banca a fost obligata, in noiembrie 1998, sa actioneze in judecata Rulmenti Slatina si sa treaca la executarea silita a bunurilor constituite garantie. Urmare a solicitarii FPS, in martie 2000 am suspendat actiunea in vederea privatizarii societatii. In cursul lunii iunie, pentru ca fabrica nu prezenta interes, FPS ne-a comunicat ca putem dispune de orice masuri pentru a ne recupera creditul acordat",

BRD a cerut instantei, in luna iunie 2000, introducerea procedurii de faliment, insa tribunalul a respins cererea la insistentele conducerii societatii, in asteptarea unei eventuale oferte de privatizare.

"Intelegerea bancii fata de aceasta societate a depasit de mult ratiunea de a fi a unei banci, care nu-si permite acte de caritate pe timp nelimitat", a mai spus Cozma.

APAPS a scos la vanzare, la inceputul lunii noiembrie, pachetul detinut la Rulmenti SA, de 69,98% din actiunile societatii.

Ofertele urmau sa fie deschise la 3 decembrie, dar pana la acea data nu a existat nici un investitor interesat. Societatea din Slatina a mai fost scoasa la privatizare, in luna august, insa nici atunci nu au existat ofertanti.

Pe langa APAPS, Rulmenti SA Slatina mai are ca actionari SIF Oltenia, cu 25,43% din actiuni, actionari rezultati in urma derularii programului de privatizare in masa - 4,57% si managerii cu 0,02%. Capitalul social se ridica la 111 miliarde lei

Societatea a raportat pierderi de 52,5 miliarde lei in anul 2000, perioada in care numai activitatile de export au inregistrat un deficit de 12 miliarde de lei.

Rulmenti Slatina are aproximativ 700 de salariati care urmeaza sa fie disponibilizati la inceputul anului 2002.

Actiunile societatii sunt cotate pe piata RASDAQ, de la finele anului 1996. Din 1999, pretul acestor titluri se mentine, cu mici exceptii, sub 3.500 lei/actiune, fata de o valoare nominala de 73.000 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24