Companii

Business Magazin. Când va deveni industria farmaceutică, din România, un sector strategic care să atragă interesul pentru ţara noastră?

Autor: Miruna Diaconu , Ioana Matei

05.11.2023, 15:56 305

Anul 2023 marchează un moment de consolidare şi maturizare pentru industria farmaceutică din România, indicând o evoluţie pozitivă după perioada dificilă dintre 2020 şi 2021. Liderii producătorilor de medicamente româneşti spun însă la unison însă că autorităţile trebuie să recunoască această industrie ca fiind strategică şi să ofere susţinerea adecvată pentru ca aceasta „să atragă privirile înspre România”.

Piaţa de medicamente din România a cunoscut o creştere semnificativă în ultimii ani, de la o valoare de  3,7 miliarde de euro în 2018, la 6,4 miliarde de euro în prezent. Privind mai departe, în context global, piaţa farmaceutică a atins o cifră impresionantă de 1.400 de miliarde de euro în 2022, iar zona Europei Centrale şi de Est, din care face parte şi România, a contribuit cu 2% la această piaţă. „Zona din Europa Centrală şi de Est (ECE) se remarcă printr-o prognoză semnificativă de creştere a pieţei în intervalul 2022-2026, cu o estimare a ratei de creştere de 8% în 2026”, a observat Silviu Lungu, associate director offering management la QVIA Romania and Moldova, în cadrul evenimentului ZF Pharma Summit 2023 organizat recent.

Potrivit celor mai noi date informaţii deţinute de compania pe care o reprezintă, în anul 2023 este estimat ca România să contribuie cu 16% la piaţa ECE, iar această contribuţie este previzionată să crească la 17% până în 2026. „De-a lungul acestui interval, România va deveni una dintre principalele pieţe de creştere ale regiunii”, observă Lungu. În zona ECE, majoritatea vânzărilor de medicamente au loc în piaţa de retail, iar România se distinge cu o contribuţie semnificativă de 75% în totalul pieţei de medicamente şi 25% în unităţile spitaliceşti. Un aspect relevant îl reprezintă noile medicamente introduse pe piaţă şi aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) între anii 2017 şi 2020. La 1 ianuarie 2022, România avea înregistrate 38 de molecule dintre acestea, reprezentând 24% din totalul de medicamente aprobate de EMA în perioada menţionată.

O analiză detaliată pieţei farmaceutice din România realizată în intervalul iulie iunie 2023 relevă că valoarea pieţei de medicamente a atins 6,4 miliarde de euro, înregistrând o creştere de 15,3% în valoare şi 1,4% în unităţi. Medicamentele cu prescripţie au reprezentat 4,6 miliarde de euro, în timp ce produsele din categoria consumer health au atins 1,7 miliarde de euro. Principalii factori ai acestei creşteri au fost segmentul de consumer health cu 200 de milioane de euro, segmentul de medicamente din clasa de oncologie cu 200 de milioane de euro şi clasa de produse de metabolism, cu 113 milioane de euro.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO