Companii

Business mai mare, dar profit mai mic la Foraj Sonde Targu-Mures

12.10.2005, 18:34 16

Producatorul de sonde de investigatii si exploatare a zacamintelor de petrol Foraj Sonde Targu-Mures a realizat in primul semestru un profit net de 2,47 milioane de lei (675.000 de euro), in scadere cu 33,9% fata de castigurile obtinute in aceeasi perioada a anului trecut, in valoare de 3,74 milioane de lei (1,13 milioane de euro).

Din activitatea de exploatare compania a obtinut in primele sase luni un rezultat pozitiv de 2,67 milioane de lei (730.000 de euro), in scadere cu 43,58% fata de prima parte a anului 2004 in conditiile in care cifra de afaceri a companiei a crescut in aceeasi perioada cu 27,9%, atingand in prima jumatate a acestui an un nivel de 38,76 de milioane de lei (10,58 de milioane de euro).

Cresterea vanzarilor realizate de companie se datoreaza in principal dezvoltarii activitatii de cercetare geologica, precum si acitvitatii de foraj pentru injectia fluidelor lichide, conform raportului publicat de companie.

Motivul deprecierii profitabilitatii companiei este dublarea cheltuielilor cu materiile prime si materialele consumabile fata de aceeasi perioada a anului trecut, acestea atingand in primul semestru o valoare de 13,63 milioane de lei (3,73 milioane de euro).

In aceste conditii, cheltuielile cu materii prime si materiale au atins o pondere de 38% din totalul cheltuielilor intreprinderii, fata de 26% in prima parte a anului trecut. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru informatii suplimentare.

Foraj Sonde a reinvestit profitul obtinut anul trecut, 7,8 milioane de lei, in achizitionarea de mijloace fixe, in valoare de 6,56 milioane de lei, si de terenuri.

Compania dispune de un capital social de 1,33 milioane de lei, fiind controlata de Asociatia Salariatilor (PAS), cu o detinere de 53,3% din actiunile Foraj Sonde. Titlurile societatii sunt listate la Categoria Baza a Bursei Electronice RASDAQ, ultimul pret de tranzactionare fiind de 10,5 lei/actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 5,6 milioane de lei.

stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO