Companii

Cand Petrom vinde petrochimia, Rompetrol investeste 18 mil. dolari

Cand Petrom vinde petrochimia, Rompetrol investeste 18 mil. dolari
25.03.2010, 23:05 72

Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a grupuluipetrolier Rompetrol, controlat de compania kazaha de statKazMunaiGaz, spune ca va investi 18 mil. dolari (13,5 mil. euro)pentru cresterea cu 70% a capacitatii instalatiei de polietilena deinalta densitate pana in martie 2011.

Polietilena este utilizata in procesul de fabricare a mai multorproduse pornind de la ambalaje pentru alimente pana la tevi pentrutransportul gazelor naturale sau al apei. Instalatia de polietilenaa Rompetrol Petrochemicals a fost oprita in 1996 din cauza lipseide materie prima, iar in 2007 a fost repornita dupa mai multeinvestitii in valoare de 14,5 mil. dolari (9,8 mil. euro).

Anul trecut, piata de profil s-a confruntat cu probleme severepe fondul scaderii cotatiilor internationale ale produselorpetrochimice si al contractarii cererii. Pe plan local, miscareaRompetrol de a investi pe partea de petrochimie este cu atat maisurprinzatoare cu cat concurentul sau direct Petrom a decis anultrecut vanzarea segmentului de petrochimie catre combinatul chimicOltchim, tranzactia fiind de 13 mil. euro. Potrivit celor mairecente informatii, Oltchim are acum nevoie de investitii de 15mil. euro pentru a face toate reparatiile necesare pe nouaplatforma achizitionata.

Segmentul de petrochimie nu este singurul in care strategiileRompetrol si Petrom difera. Astfel, daca Rompetrol va merge maideparte cu planul de marire a capacitatii de la Rompetrol Rafinare(Petromidia), Petrom a anuntat ca vrea sa vanda rafinaria Arpechim,iar la Petrobrazi va reduce capacitatea de rafinare in contextulunei supracapacitati de prelucrare a petrolului la niveleuropean.

"Pe fondul reducerii sau inchiderii unor capacitati de productiedin Europa Centrala si de Est, compania isi mentine obiectivulstabilit inca din 2007 de a deveni unul dintre principaliifurnizori si producatori de polimeri din regiune. Programul demodernizare va permite o majorare a capacitatii instalatiei de la60.000 la 100.000 tone/an, o reducere cu peste 10% a costului deprocesare, o diversificare a gamei de produse oferite, dar si ocrestere a securitatii in exploatare", declara Cosmin Cocean,director divizia de rafinare si petrochimie a Rompetrol. Proiectulva fi realizat de catre Mitsui Chemical si Rominserv, contractorulgeneral al Rompetrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO