Companii

Care este cea mai ieftina vacanta de cinci stele pe litoralul din Romania, Grecia, Bulgaria si Turcia

Care este cea mai ieftina vacanta de cinci stele pe litoralul din Romania, Grecia, Bulgaria si Turcia
16.04.2010, 00:00 486

Hotelurile de cinci stele din statiunea Mamaia de pe litoralulromanesc sunt de aproape doua ori mai scumpe decat unitatile dincea mai cunoscuta statiune bulgareasca, Nisipurile de Aur, siconcureaza ca pret cu hotelurile de cinci stele din statiunileSantorini (Grecia) si Paphos (Cipru).

"Este normal ca hotelurile de cinci stele de pe litoralulromanesc sa practice tarife mai mari in comparatie cu unitatisimilare din alte statiuni din strainatate, din cauza faptului cala noi oferta este destul de limitata, fiind doar cateva sute decamere in hoteluri de cinci stele, iar cererea acopera aceastaoferta", a declarat Mircea Vladu, proprietarul agentiei de turismPrestige Tours.

Mamaia, statiunea romaneasca cu doar cateva hoteluri de cincistele (Grand Hotel Rex, Mamaia, Palm Beach, Vega), dar in acelasitimp cu cele mai multe unitati de lux de pe intreg litoralulromanesc, a atras anul trecut aproape 40% din numarul total alturistilor ce au ales litoralul din tara, fiind statiunea cea maicautata, potrivit datelor furnizate de Asociatia de Promovare aLitoralului Romanesc.

In statiunea Mamaia, un sejur de sapte zile la un hotel de cincistele costa intre 1.400 de euro si aproape 2.000 de euro, aproapedublu fata de acelasi sejur in hotelurile de lux de pe litoralulbulgaresc.

Simona Lazar, directorul de vanzari si de marketing al hoteluluide cinci stele Rex din Mamaia spune ca asteapta in sezonul de varade anul acesta un grad de ocupare de peste 80%. "Pretul pe noapteal unei camere duble, cu mic dejun si pranz incluse costa 265 deeuro", a spus ea. Altfel spus, un sejur de sase nopti ajunge laaproape 1.600 de euro. Anul trecut, hotelul, ce opereaza 160 delocuri, a avut in lunile iulie si august grade de ocupare de 80% si85%, potrivit datelor oferite de reprezentantii hotelului.

Sunt clienti la cinci stele

Spre exemplu, la hotelul Vega din Mamaia o vacanta de osaptamana pentru doua persoane, cu cazare intr-o camera dubla (cumic dejun inclus), costa 1.800 de euro, in timp ce la hotelulMarina Grand Beach din statiunea Nisipurile de Aur acelasi pachetnu depaseste 700 de euro, iar la hotelul bulgaresc Melia GrandHermitage ajunge la 840 de euro, potrivit datelor de pe site-ul derezervari booking.com.

"Exista anumiti clienti cu bani care din motive de timp sau dinalte cauze nu pleaca in vacanta in strainatate si atunci decid saaleaga unitatile de lux de pe litoralul romanesc. Hotelierii isipermit asadar sa practice tarife mai ridicate pentru ca nu duclipsa de clienti", apreciaza Vladu.

La Nisipurile de Aur sunt cateva zeci de hoteluri clasificate lacinci stele, competitia fiind mult mai puternica in aceastastatiune decat in Mamaia. "Hotelierii sunt obligati sa reducatarifele pentru a atrage cat mai multi clienti", sustinreprezentanti ai agentiilor de turism de pe piata locala.

Romanii cauta sejururi la patru si cincistele

Pe de alta parte, o vacanta in hotelurile de lux din statiuneagreceasca Rhodos, una dintre destinatiile preferate de romani,costa cu cateva sute de euro mai mult decat o vacanta in Bulgaria,pretul variind intre 1.300 si 1.400 de euro pe sejur (doar pentrucazare).

"Aproape 25% din clientii care isi cumpara pachete pentruGrecia, Turcia sau alte tari aleg sa se cazeze in hoteluri de cincistele, cei mai multi, 60% optand pentru unitatile de patru stele,iar restul pentru celelalte hoteluri", explica Vladu. Daca instatiunile din Grecia cele mai multe hoteluri de cinci stele includin pret doar micul dejun, in statiunile din Turcia exista foartemulte hoteluri in regim all-inclusive. "Tarifele hotelurilor dinTurcia le depasesc pe cele ale unitatilor din Grecia din cauzafaptului ca in pret sunt incluse servicii all-inclusive."

In Cipru, o alta destinatie preferata de romani, pretul decazare la un hotel de cinci stele difera in functie de statiuneaaleasa.

Larnaca este una dintre cele mai ieftine, sapte nopti de cazarecostand pana intr-o mie de euro, in timp ce costul unui sejur inPaphos depaseste 1.500 de euro.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri: