Companii

„Careul de aşi“ care a făcut exit din imobiliare după ce a administrat malluri şi birouri de două miliarde de euro

„Careul de aşi“ care a făcut exit din imobiliare după ce a administrat malluri şi birouri de două miliarde de euro

Ibrahim Paksoy

15.08.2010, 23:59 130

Cei patru aveau o experienţă cumulată de peste 30 de ani pepiaţa imobiliară locală şi au fost implicaţi în dezvoltarea sauadministrarea unor proprietăţi cheie din Bucureşti, precummallurile Cotroceni Park, Băneasa Shopping City, Plaza România,Bucureşti Mall sau Iris Shopping Center din Titan, precum şi aclădirilor de birouri Charles de Gaulle Plaza, Anchor PlazaMetropol sau Băneasa Business & Technology Park.

În prezent, cei patru nu mai au nicio funcţie de conducere înimobiliarele româneşti.

"Am lucrat pentru acelaşi grup timp de 14 ani, din care şase anişi jumătate în Anchor Grup. Este o perioadă foarte lungă, după caream decis să iau o scurtă pauză. Voi pleca în vacanţă, iar apoi voianaliza ce opţiuni am. Aş prefera să rămân în România", a declaratpentru ZF Ibrahim Paksoy, cel care a condus din 2004 operaţiuniledin România ale Anchor Grup.

Din poziţia de CEO al Anchor Grup, Paksoy a administratdezvoltarea clădirii de birouri Anchor Plaza şi a ansambluluiInCity Residences cu 500 de apartamente şi a condus mallurile PlazaRomânia şi Bucureşti Mall, două dintre mallurile cu cele mai marivânzări din Bucureşti. Per total, Paksoy a administrat activeevaluate la aproximativ jumătate de miliard de euro.

"Nu am deocamdată niciun fel de opţiuni. Mă gândesc de ceva timpsă plec, dar am vrut să separ lucrurile între activitatea mea laAnchor şi viitorul meu profesional. Nu am vrut să combin acestelucruri. Îmi place real estate-ul, dar aş putea face şi altceva.Necesităţile firmelor sunt diferite", a mai spus Paksoy.

Firma pe care o administra Paksoy deţinea totodată şi unportofoliu semnificativ de terenuri destinate construirii unor noiclădiri de birouri şi ansambluri rezidenţiale. Pe unul dintreaceste terenuri a fost începută construcţia clădirii Anchor PlazaMetropol, o investiţie de 50 de milioane de euro demarată în 2008,dar la care lucrările au fost sistate în urmă cu circa un an şijumătate din lipsa chiriaşilor.

Criza provoacă greşeli

Dar şi alţi dezvoltatori experimentaţi au greşit, neanticipândcorect piaţa. Spre exemplu, Alexander Hergan recunoştea că primulproiect rezidenţial al Avrig 35, în zona Eminescu din Bucureşti, afost gândit greşit. Drept urmare, pe terenul unde ar fi trebuitconstruit un bloc cu apartamente de lux în prezent se află doar ostructură de beton cu un etaj.

Hergan a părăsit însă conducerea Avrig 35, grup fondat de el înurmă cu 11 ani. Doar proprietăţile vândute de Hergan de-a lungultimpului au costat circa 340 de milioane de euro. În plus, grupulde investitori format de el alături de mai mulţi oameni de afaceriamericani mai deţine o participaţie de 50% din turnul de birouriTower Center din zona Piaţa Victoriei, construieşte alt proiect debirouri pe strada Avrig şi controlează un portofoliu format dinzeci de parcele de teren cumpărate de-a lungul timpului. Hergan arămas în acţionariatul grupului, dar poziţia de CEO a fost preluatăde către Haydn Wright.

"Mâna dreaptă" în imobiliare pentru Popoviciu şiPatriciu

Pe de altă parte, britanicul Michael Lloyd a părăsit România,cel puţin temporar, după ce a lucrat timp de opt ani pentru GabrielPopoviciu şi un an şi jumătate pentru Dinu Patriciu, cărora le-aadministrat portofoliile imobiliare - megaproiectul Băneasacontrolat de Popoviciu în nordul Capitalei şi activele cumpărate dePatriciu de la Fabian, Deutsche Land şi Rutley.

La proiectul din Băneasa britanicul a fost implicat îndezvoltarea zonei comerciale - mallul Băneasa Shopping City,magazinul IKEA şi celelalte box-uri din proiect -, precum şi laprimele faze din Băneasa Business & Technology Park şi BăneasaRezidenţial, investiţii de circa 400 de milioane de euro.

A făcut cel mai scump mall şi a plecat

Începutul de an a adus şi plecarea israelianului Reuven Havar,managerul care a coordonat dezvoltarea celui mai scump mall dinRomânia - Cotroceni Park, o investiţie de 300 de milioane de euro.Havar a părăsit la rândul său România, dar a lăsat de înţeles căs-ar putea întoarce la conducerea unei alte companii imobiliare.Dar aceşti manageri mai au nevoie şi de condiţii favorabile depiaţă pentru a dezvolta noi proiecte imobiliare.

IbrahimPaksoy, 39 de ani

  • Funcţie deţinută până în acest an: CEO al Anchor Grup
  • Anul venirii în firmă: 2004
  • Realizări: administrarea Bucureşti Mall şi Plaza România şidezvoltarea Anchor Plaza şi InCity Residences

Reuven Havar, 61 de ani

  • Funcţie deţinută până în acest an: Country Manager al AFIEurope
  • Anul venirii în firmă: 2007
  • Realizări: dezvoltarea mallului Cotroceni Park din Bucureşti şiachiziţia unui portofoliu de peste 100 mil. euro de terenuri

MichaelLloyd, 43 de ani

  • Funcţie deţinută până în acest an: preşedinte al Quintet AssetManagement
  • Anul venirii în firmă: 2009 (în perioada 2000-2008 a lucrat laBăneasa Investments)
  • Realizări: a dezvoltat mallul Băneasa Shopping City şi primelefaze din Băneasa Business & Technology Park şi BăneasaRezidenţial, iar apoi l-a asistat pe Dinu Patriciu la achiziţia şiadministrarea portofoliului imobiliar

AlexanderHergan, 63 de ani

  • Funcţie deţinută până în acest an: CEO al Avrig 35
  • Anul venirii în firmă: 1999
  • Realizări: dezvoltarea proiectelor de birouri Avrig 3-5,Charles de Gaulle Plaza şi Tower Center, precum şi a proiectelorIris Shopping Center din Bucureşti şi Piteşti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO