Companii

Casa de avocatura RTPR: de la plecarea din Linklaters pana la intrarea sub umbrela Allen & Overy

Casa de avocatura RTPR: de la plecarea din Linklaters pana la intrarea sub umbrela Allen & Overy

Dragos Radu, Costin Taracila, Mihai Ristici (sus), Alexandru Retevoescu si Victor Padurari au adus Allen & Overy pe piata locala

02.06.2008, 19:12 930

Dragos Radu, Costin Taracila, Victor Padurari si Alexandru Retevoescu au reusit la patru ani de la infiintarea unui cabinet propriu de avocatura sa aduca pe piata locala firma britanica Allen & Overy, unul dintre cei cinci jucatori prezenti in Magic Circle, care include cele mai mari case de avocatura din Anglia.
Cu afaceri de 2,5 milioane de euro si o echipa de 33 de avocati, Taracila a povestit recent intr-un interviu acordat revistei Target ce traictorie au avut cei patru avocati de la intrarea in Linklaters in 2000 si pana in prezent.
Ei erau primii "invatacei" de la Linklaters; prima generatie antrenata dupa model britanic. "Si era o diferenta de la cer la pamant intre ce invatam la scoala si ce faceam la birou. Am asimilat o cantitate impresionanta de informatii si experienta intr-un timp foarte scurt, pentru ca si volumul de munca era foarte mare", isi aminteste Taracila.
El nu se fereste sa spuna ca datoreaza foarte multe experientei de acolo si "oamenilor deosebiti" cu care a lucrat si vorbeste si in numele actualilor sai parteneri, toti plecati de la Linklaters.
"Dragos (Radu) plecase primul, impreuna cu Daniel Badea, pentru a forma Badea Radu si Asociatii, iar Alex (Retevoescu), Victor (Padurari) si cu mine am plecat pe 19 aprilie 2004", adauga avocatul.
Toti administrau la Linklaters dosare importante si stiau deja ca relatia client-avocat este una personala, si ca pentru cei mai multi clienti, prioritara este relatia cu avocatul, nu neaparat cu "umbrela" de deasupra lui, in speta numele firmei pentru care lucreaza.
Si acesta e un aspect care a functionat mereu in favoarea celor care au plecat pe propriul drum, si a functionat, bineinteles, si in favoarea lor.
Deci in mai 2004 erau deja in echipa completa, de patru, pentru ca Victor l-a convins si pe Dragos Radu sa li se alature. Toti erau fosti colegi de la drept, fie in acelasi an, fie cu o diferenta de un an intre ei, dar mai importanta era experinta fiecaruia, una iarasi comuna, la Linklaters.
Plecarea au anuntat-o in data de 19 aprilie 2004, intr-o zi de luni, iar in scurt timp au observat ca atunci cand o apuci pe cont propriu iei cu tine doar cunostintele, vorbele mari si cam atat. Asa au ajuns in aprilie 2004, in noul lor sediu, un apartament din Primaverii. Numele RTPR era deja inregistrat, pentru ca nu puteau pleca inainte sa puna totul la punct.
"La Linklaters aveam toate resursele necesare la dispozitie, iar atunci cand esti pe cont propriu trebuie sa te ocupi personal de toate detaliile astea. Dar toate facilitatile pe care le-am pierdut au fost in cele din urma recuperate, insa cu un efort destul de important din partea noastra", povesteste avocatul.
Dar n-au prefigurat niciun moment un esec al RTPR, indiferent de neajunsurile de la inceput si cu atat mai putin din cauza unor chestiuni tehnice. "Am avut proiecte imediat, si asta a ajutat. Fiecare aveam clientii nostri si am primit proiecte noi foarte rapid: am fost functionali de la 1 mai, pentru ca a trebuit sa punem la punct toate problemele, mai ales cele legate de sediu. Dar ne-am miscat repede. Aveam o retea pusa la punct intr-o singura noapte de niste prieteni IT-isti."
Si graba nu strica mereu treaba, pentru ca pana la 1 mai deja sunase un client important pentru proiectul Domo, iar asta i-a dat, personal, si mai multa incredere. "Cand ai succes de unul singur, fara numele important din spatele tau, satisfactia este cu atat mai mare."
Cea mai importanta tranzactie in care au fost implicati a fost vanzarea BCR, in care au reprezentant pe portughezii de la Millennium care au ajuns in finala cu Erste. RTPR a recrutat anual, incepand cu 2004, cate patru sau cinci oameni, anul trecut chiar noua, iar azi numara 33 de avocati.
Piata locala de avocatura este inca dominata de firme locale dar numarul jucatorilor internationali cu birouri pe piata este in crestere, astfel ca raportul de forte s-ar putea echilibra in urmatorii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO