Companii

Cat de reala este sansa de a lucra la Clifford Chance?

30.10.2002, 00:00 19

Clifford Chance, cea mai mare firma de avocatura din lume, exercita o presiune atat de mare asupra angajatilor sai mai tineri din birourile situate in Statele Unite, incat acestia sunt incurajati sa declare un numar mai mare de ore petrecute in rezolvarea unui caz, conform unui memoriu intern trimis partenerilor din New York ai firmei.
Firma, printre clientii careia se numara si AOL Time Warner, General Electric si JP Morgan Chase, este acuzata de a fi creat conditii "inumane" de lucru, promovand inregistrarea unor ore de lucru fictive de catre angajati.
Memoriul, intocmit de un grup de 6 dintre cei 430 tineri avocati ai diviziei americane a firmei, descrie imaginea de nemultumire profunda existenta in interiorul firmei, firma care a incercat sa combine culturile diviziilor sale din Marea Britanie, Statele Unite si Germania.
Ceea ce-i nemultumeste cel mai mult pe tinerii avocati este solicitarea firmei ca acestia sa inregistreze, conform memoriului, 2.420 de ore de lucru pe an. Acest volum de lucru incurajeaza inregistrarea unor ore de lucru fictive si  de asemenea angajarea unor avocati care percep onorarii mai mari in unele cazuri care ar putea la fel de bine sa fie rezolvate de avocati cu onorarii mai scazute. In acelsi timp avocatii s-au plans ca sunt mai prost platiti in comparatie cu colegii lor de la firme rivale.
Avocatii au evidentiat si favoritismul existent in impartirea cazurilor. "Daca acest proces de impartire a cazurilor nu este corupt, atunci de ce tinerele avocate atragatoare au intotdeauna de lucru?," se intreaba avocatii in document.
Clifford Chance a negat faptul ca avocatii sai au inregistrat ore de lucru fictive. Firma a adaugat ca a oferit de curand avocatilor mai tineri posibilitatea sa-si prezinte conducerii nemultumirile.
Un avocat incepator poate taxa intre 250 si 500 de dolari pentru o ora dedicata unui caz, in timp ce un "top partener" poate aduce nota de plata la 700 - 800 de dolari/ora.
In cadrul unui studiu legat de gradul de satisfactie a avocatilor fata de slujba pe care o au, studiu realizat de revista American Lawyer, firma Clifford Chance s-a situat pe ultima pozitie din cele 132 de firme americane chestionate.
Stuart Popham, noul presedinte al companiei, a admis in cadrul unui interviu recent acordat Financial Times, ca rezultatele studiului sunt "jenante".
Conform avocatilor, faptul ca astfel de critici interne au fost facute publice constituie un adevarat cosmar pentru firma si ii va determina in mod inevitabil pe clientii acesteia sa puna intrebari legate de onorariile percepute.
Un specialist al pietei firmelor de avocatura spune ca "aceasta intamplare pune sub semnul intrebarii intregul sistem de percepere de onorarii ce caracterizeaza firmele mari".
Partnererii firmei recunosc faptul ca divizia americana a acesteia nu a mai acordat suficienta atentie nemultumirilor avocatilor de cand firma a fuzionat cu Rogers & Wells din New York. Aceasta tranzactie, plus o alta incheiata cu firma germana Punder, Volhard, Weber & Axster, a transformat Clifford Chance in cea mai mare firma de avocatura din lume. Alte puncte de numultumire incluse in memoriu se refera la o pregatire insuficienta, indiferenta partenerilor, lipsa de comunicare interna si "o atmosfera teribila".
Recent, firma a desemnat o echipa a carei sarcina este sa elaboreze un studiu legat de problemele interne ale firmei. Oficialii firmei au anuntat ca nu vor mai face nici un comentariu pe aceasta tema pana la incheierea acestui studiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24