Fluctuaţia de personal este una dintre problemele principale cu care se confruntă lanţul de restaurante McDonald’s România, o parte considerabilă din angajaţi alegând să plece să muncească în străinătate.
„Media de timp în rândul celor care pleacă din companie este cuprinsă între două ore şi 90 de zile. În primele trei luni, pleacă foarte mulţi dintre cei care vin să se angajeze“, a spus Daniel Boaje, CEO al lanţului de restaurante McDonald’s România. El a fost invitat ca speaker în cadrul conferinţei ZF „Cei mai mari jucători din economie“, care a avut loc săptămâna trecută.
McDonald’s este liderul pieţei locale de restaurante, având 4.500 de salariaţi în 2017, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, şi afaceri de 687 de milioane de lei.
La McDonald’s, salariul de intrare este de 3.250 de lei brut (1.913 lei net), cu 70% peste salariul minim pe economie. În Germania, de exemplu, salariul de intrare în McDonald’s este minimul pe economie, după cum a spus Daniel Boaje.
În contextul crizei de personal, atât McDonald’s, cât şi alte companii din sectoare diferite au decis să plătească salariul de intrare peste minimul pe economie.
În cazul lanţurilor de restaurante, până acum câţiva ani, angajaţii din bucătărie sau sală (chelneri sau ospătari) erau plătiţi cu salariul minim pe economie.
McDonald’s România a încheiat luna iunie cu 5.000 de angajaţi în cele 72 de restaurante din 21 de oraşe în care este prezentă reţeaua în România.