Companii

Câte spitale private mai încap în România, pe o piaţă în care s-au investit numai anul trecut 130 mil. euro

În numai câţiva ani, investitorii au pus pe harta ţării 22 de spitale private. De câte mai este loc?

În numai câţiva ani, investitorii au pus pe harta ţării 22 de spitale private. De câte mai este loc?

Autor: Ioana David

31.03.2012, 14:51 2174

Cele mai multe au apărut anul trecut, când opt unităţi au fost trecute pe harta spitalelor private de către investitori care au scos din buzunare 131 mil. euro.

Analiza arată că printre primele spitale deschise de mari dimensiuni se numără spitalul Polisano de la Sibiu, inaugurat de medicul Ilie Vonica în 2004, spitalul Euroclinic din Capitală, inaugurat în 2005, Life Memorial Hospital (al MedLife) din 2007, pentru ca, un an mai târziu, la Oradea să se deschidă spitalul Pelican.

Dacă începutul a fost timid, acum se pare că investitorii se grăbesc să vină cu bani pentru investiţii în zona serviciilor medical private.

Prea multe spitale?

"Deja piaţa se aglomerează, în acest moment cel mai probabil cu 3-4 excepţii toate spitalele din Bucureşti merg pe pierdere, firmele fără un flux important de pacienţi pe ambulatorii având deja probleme semnificative", este de părere Mihai Marcu, preşedintele MedLife.

MedLife este cel mai mare operator de servicii medicale private după cifra de afaceri, cu un rulaj de aproximativ 50 mil. euro anul trecut.

Discuţii despre supraîncălzirea pieţei au apărut încă din 2010, atunci când Wargha Enayati, fondatorul Regina Maria (companie controlată în prezent de fondul de investiţii Advent Internaţional), spunea că toate investiţiile anunţate se vor finaliza, ceea ce va crea o situaţie similară celei din imobiliare care s-au prăbuşit. Sectorul ar fi trebuit să fie impulsionat de reformarea sănăţăţii, însă proiectul se lasă aşteptat.

Spitale din afara Capitalei

Dacă începutul de an adusese o nouă lege în dezbatere publică, prin care sectorul privat căpăta un rol covârşitor în sectorul de sănătate, aceasta a căzut la presiunea opiniei publice. În aceste condiţii, operatorii continuă să se bazeze pe abonamentele pe care companiile le plătesc angajaţilor lor, precum şi pe banii cash pe care pacienţii îi scot din buzunar pentru serviciile solicitate.

Până în 2014, oamenii de business sunt de părere că se vor mai deschide încă 10 spitale şi folosesc pentru prima dată cuvântul insolvenţă atunci când vorbesc despre industrie.

Spitale din Capitală

"După 2014, dacă statul nu va face contracte mari cu spitalele private noi, multe vor avea probleme semnificative de finanţare şi derulare a activităţii. Probabil că se vor mai deschide 5-6 spitale în Bucureşti şi încă vreo 5-6 în alte oraşe până în 2014, iar apoi va începe reversul. Nu cred că vor fi rentabile mai mult de două spitale în oraşele din provincie. În Bucureşti este loc de 6-8 spitale private rentabile de peste 100 de paturi, peste această cifră probabil că vom asista fie la contracte mari cu CAS, fie la insolvenţe", a mai spus Mihai Marcu.

Până atunci însă, sectorul medical privat rămâne extrem de efervescent.

O piaţă de jumătate de miliard de euro

Problemele din sistemul de stat determină tot mai mulţi pacienţi să meargă la privat, astfel că piaţa serviciilor de sănătate private este estimată la aproximativ jumătate de miliard de euro.

Primele care s-au dezvoltat au fost clinicile private, iar în ţară există sute de astfel de unităţi. Pe piaţa serviciilor medicale private, cei mai mari jucători sunt MedLife, Medicover, Regina Maria, Sanador, Gral, dar şi alţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO