Companii

Câţi bani se fac din „asigurarea“ pe care nimeni nu vrea să o folosească: băncile de celule stem spun că 5-7 mil. €

Câţi bani se fac din „asigurarea“ pe care nimeni nu vrea să o folosească: băncile de celule stem spun că 5-7 mil. €

Autor: Ioana David

05.09.2010, 23:49 48

Cea mai nouă nişă pe care clinicile şi spitalele private auînceput să se bată este cea a prelevării şi depozitării de celulestem, un business care a ajuns să genereze anual în jur de 5-7 mil.euro, potrivit unor jucători din industrie.
Deja sunt mai multe firme care atacă această piaţă, iar cele maimari sunt Cord Blood Center, Biogenis, Stem-Health Unirea, StemSure Solutions sau Cryo Save România, acestea încercând să atragăîn principal femeile care merg să nască în mediul privat.
Anual în mediul privat se nasc câteva mii de copii, dintr-un totalde peste 100.000, însă creşterea competiţiei pe piaţa privată şiscăderea tarifelor ar putea îndrepta un număr tot mai mare depersoane către mediul privat. Preţurile pentru o naştere în mediulprivat încep de la 6.000 de lei, în timp ce recoltarea de celulestem a coborât sub 1.000 de euro, la care se adaugă însă o taxă dedepozitare.
Prima bancă de celule stem din România, Cord Blood Center, aînceput să funcţioneze în 2005, iar un an mai târziu a făcut primaprelevare. În prezent firma are 100 de angajaţi şi a făcut peste20.000 de prelevări.

Urmează trendul de creştere al clinicilorprivate

"Începând cu anul 2009, piaţa a devenit mai dinamică, au apărut noijucători. Cifra de afaceri a Cord Blood Center a fost de 4 milioanede euro anul trecut şi estimăm o uşoară creştere faţă de aceastăsumă pentru anul în curs", a spus Adina Scaringi, director demarketing al Cord Blood Center. Ea estimează că piaţa de celulestem este de aproximativ 5 mil. euro anual.
Un alt jucător pe această piaţă este compania elenă Stem-Healthcare în parteneriat cu reţeaua Centrul Medical Unirea (CMU) ainvestit aproximativ 2 mil. euro în deschiderea Stem Health Unirea.Pentru acest an compania estimează o cifră de afaceri în jurul a 1mil. euro, iar pentru 2011 obiectivul este atingerea unui nivel de3,5-4 mil. euro.
Nikolaos Nicolaidis, managing director al Stem-Health, estimarecent pentru ZF că piaţa se ridică anual la circa 5.000 deunităţi, ceea ce din punctul de vedere valoric înseamnă 7 mil.euro. Spre comparaţie, în Grecia, una dintre ţările în carecompaniile de celule stem sunt bine dezvoltate, se recoltează anual100.000 de unităţi, dintre care 20% merg la privat.
"Este un efort pe care îl fac acum şi care cred că este minimcomparativ cu efortul care ar fi fost să-l vindec de leucemie saualtă boală. Deşi acum nu se pot vindeca foarte multe boli, ultimiiani au fost prolifici în descoperirea de leacuri pe bază de celulestem. Este un fel de asigurare, cum este şi cea de viaţă pe care ofac, şi bine ar fi să nu o folosesc niciodată. Nu oricine îşi poatepermite, dar se poate face în rate şi poţi plăti doi ani de zile,aşa că nu cred că este chiar de neatins", spune Cristiana dinBucureşti care a născut recent.
Pe de altă parte, cele mai multe viitoare mame sunt sceptice. "Estemult prea scump, şi din câte am înţeles nici nu se pot trata foartemulte boli cu ele (celule stem - n.red.)", spune Corina, o tânărăcare se pregăteşte să nască într-un spital de stat şi care lucreazăca secretară.

O singură cerere de eliberare înRomânia

Celule stem sunt celule care îşi păstrează capacitatea de a sediferenţia în organe, iar în prezent se utilizează în principal înterapia unor afecţiuni ale sângelui. Celulele stem se recoltează lanaştere, sunt prelucrate şi apoi păstrate în laboratoare speciale,aşa-numitele bănci de celule noi.
Tratamentul pe bază de celule stem este nou în medicină, primeleprobe fiind păstrate de aproximativ 20 de ani. În prezent sederulează studii şi pentru folosirea celulelor stem în alteafecţiuni decât cele ale sângelui. Celulele stem pot fi folositeatât pentru persoana de la care sunt recoltate, cât şi pentru ceicare sunt compatibili. Rata de succes este de aproximativ 50% încazul unui astfel de tratament.
În România până acum sunt informaţii despre o singură cerere deeliberare a unui astfel de depozit în cazul unui copil de şase anicare suferea de o boală extrem de gravă a sângelui şi care a fostsupus unui transplant cu celule stem provenite de la soralui.
Există şi o bancă publică de celule stem care a fost inaugurată înurmă cu trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO