Companii

Ce companii străine au făcut investiţii de la zero în ţara noastră în 2011

Ce companii străine au făcut investiţii de la zero în ţara noastră în 2011
18.05.2011, 11:01 360

România începe din nou să devină o destinaţie atractivă pentruinvestitorii străini, după ce 2010 a fost cel mai slab an, începânddin 2004, din acest punct de vedere. Mai multe companii străine audemarat investiţii greenfield în valoare de 113 milioane de euro înprimele luni ale acestui an şi împreună vor genera peste 1.800 delocuri de muncă, potrivit datelor comunicate de Centrul Românpentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS) şipreluate de Gândul.

Este vorba despre Toro şi International Automotive ComponentsGroup, ambele americane, de Shinheung Electronics din Coreea deSud, dar şi de spaniolii de la Siliken.

În plus, o serie de investitori din sectoarele auto şicomponente auto, energie regenerabilă, centre de servicii,materiale de construcţii şi industria siderurgică sunt interesaţisă facă afaceri în România.

"De la începutul anului până acum am primit 15 propuneri deinvestiţii noi, în fază de intenţie, în valoare totală de 1,1miliarde de euro. Toate sunt proiecte greenfield şi ar urma săcreeze 6.500 de locuri de muncă", a declarat pentru gândul SorinVasilescu, directorul Direcţiei pentru investiţii din cadrulCRPCIS. Sunt investitori potenţiali, care tatonează mai multe ţăridin regiune, precum Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia şiBulgaria.

"În final, ei vor alege acea ţară care oferă cele mai bunepachete de stimulente, adică ajutoare de stat şi locaţiipotrivite", adaugă Vasilescu. Cifrele totale sunt mai mari, pentrucă sunt şi companii care vin în România prin intermediul camerelorde comerţ sau al marilor firme de consultanţă.

Pentru acest an, autorităţile aşteaptă investiţii străine învaloare de aproximativ 4 miliarde de euro, faţă de 2,59 miliarde deeuro, în 2009. Vedeţi care au fost cele maiimportante investiţii în România de la începutul acestuian pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO