Companii

Ce marje de profit au producătorii de ciment: între 10% şi 19% în 2022

Ce marje de profit au producătorii de ciment: între 10%...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

08.06.2023, 00:07 636

Între 10% şi 19% s-au situat în 2022 marjele de profit ale celor mai mari trei jucători de pe piaţa locală a cimentului, un sector extrem de concentrat, cu un număr redus de companii.

Marjele de profit vin după un an în care preţurile materialelor de construcţii au explodat. În această primăvară, companiile din domeniul construcţiilor spuneau că se confruntă cu un paradox pornind de la faptul că cimentul rămâne în continuare supus scumpirilor, deşi celelalte materiale şi-au temperat creşterile de preţ în ultimele luni. Cum însă piaţa cimentului este foarte concentrată, iar jucătorii nu sunt mulţi, companiile de construcţii sunt nevoite fie să cumpere la preţurile existente, fie să oprească activitatea, ceea ce nimeni nu-şi doreşte.

Cea mai mare marjă a câştigului, în uşoară creştere faţă de anul precedent, aparţine elveţienilor de la Holcim, care au raportat un profit de 427,8 milioane de lei la afaceri de 2,2 miliarde de lei. Pe locul al doilea se situează în continuare Romcim, companie deţinută de irlandezii de la CRH, care a raportat un profit de 204,9 milioane de lei la o cifră de afaceri de aproape 1,8 miliarde de lei. A treia poziţie este adjudecată de HeidelbergCement, cu afaceri de 1,3 miliarde de lei şi profit de 138,2 milioane de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO