Companii

Cei mai profitabili retaileri au strâns o jumătate de miliard de lei

Cei mai profitabili retaileri au strâns o jumătate de miliard de lei

Marii retaileri continuă să deschidă magazine deşi consumul nu şi-a revenit încă

Autor: Ioana Mihai

12.10.2011, 18:04 780

Până acum niciun obstacol nu s-a dovedit a fi prea dificil de trecut, în ciuda asperităţilor economice, iar cei mai mulţi şefi de reţele co­mer­ciale îşi freacă mâinile de bucurie. Dovadă stă jumătatea de miliard de lei ce înseamnă suma profiturilor înregistrate de cele mai mari companii de profil. Şi vân­ză­rile le-au crescut cu (doar) patru pro­cen­te. Doar retailerii autohtoni au avut de suferit, cei mai mulţi închizându-şi porţile.

Datele din Registrul Comerţului şi cele de la Ministerul Finanţelor arată că cea mai profi­ta­bilă afacere este cea a nemţilor de la Kauf­land, care operează magazine de tip discount de mari dimensiuni. Peste 172 de milioane de lei în 2010, mai mult decât dublu faţă de 2009 (78 mil. lei), reprezintă câştigul net al Kauf­land, în condiţiile în care strategia discounte­rilor este să mizeze pe preţuri mici.

Reţeaua de magazine de tip bricolaj Dedeman, dezvoltată de fraţii Adrian şi Dra­goş Pavăl, ocupă poziţia fruntaşă la mai multe ca­pitole privind rezultatele anului trecut - rapiditatea în expansiune, creşterea vânzărilor (46%), cea mai mare marjă de profitabilitate (aproape 10%). Reţeaua băcăuană, cea mai no­uă vedetă din retailul local, a parcurs un drum lung de la înfiinţare şi până acum. "Nu ne-am propus de la înfiinţare să fim o com­panie naţională; ne-am dezvoltat pas cu pas, la fel cum ne-am construit şi strategia de extin­de­re", spune antreprenorul Dragoş Pavăl. El pre­ci­zează totuşi că au trecut deja ani buni de când şi-a propus să acopere geografic toată ţa­ra. La capitolul profitabilităţii, în top se mai pla­sează şi Carrefour (140 mil. lei), Metro (139 mil. lei), Selgros (100 mil. lei) şi Cora (66 mil. lei).

În timp ce Kaufland a avut anul trecut cele mai mari câştiguri din comerţul românesc, cealaltă divizie a grupului, Lidl, a înregistrat cele mai mari pierderi: 247 mil. lei în 2010, de circa trei ori mai mare decât în anul pre­cedent. "Principala noastră ţintă este expan­siunea", spune Friederich Fuchs, preşedintele consiliu­lui de administraţie al Lidl România. Toate celelalte elemente cad în plan secund. Or, chel­tu­ielile, pentru un jucător care vrea să cuce­reas­că nu doar noi teritorii, ci şi portofelele clien­ţilor sunt mari. Două argumente aduce, la obiect, Fuchs, care a venit în România de numai un an şi deja înţelege bine şi vorbeşte româneşte. Primul este campania de imagine, pentru care a fost filmat deja un spot publicitar dedicat, iar al doilea este reprezentat de instru­irea personalului - 300 de oameni au efectuat deja stagii de pregătire în Germania. Lidl a angajat în ultima perioadă 800 de oameni, iar Fuchs spune că acest demers n-a fost tocmai uşor, chiar dacă şomajul este la cote ridicate. Fără să dezvăluie vreo cifră legată de bugetele de investiţii, realizate sau planificate, oficialii companiei spun totuşi că pe lângă deschiderea celor 11 magazine, mai lucrează la construirea a încă 17 şi au în plan achiziţia altor terenuri. Reţeaua numără acum 118 spaţii, are 2.000 de angajaţi şi circa 80% din produsele aşezate pe rafturi sunt mărci proprii.

De fapt, discounterii au fost campionii crizei în segmentul comerţului: au deschis în ultimii trei ani peste 220 de magazine şi au ajuns la vânzări cumulate de 1,2 miliarde de euro. Pentru a-şi atrage cumpărători, acum se duelează în segmentul discounterilor peste 430 de spaţii de vânzare numite Lidl, Penny, Profi, Minimax Discount sau Red Market.

Comerţul se dovedeşte în continuare atrac­tiv. "În ultimul deceniu piaţa locală de re­tail a crescut cu 123%, fiind de departe cea mai ac­tivă din regiune", spune Adrian Comăneci, manager al CMC. În pe­rioada 2000-2010 România a avut cea mai ma­re rată de creştere a pieţei de retail (circa 8,5% anual) din Europa Centrală şi de Est, alte pieţe din regiune având ritmuri mai scă­zute: 54% în Polonia şi Cehia, 26% în Ungaria.

Iar profitul de jumătate de miliard de lei realizat, în plină criză de cele mai mari 15 re­ţele de comercianţi este argumentul cel mai clar pentru efervescenţa expansiunii.

În numai o săptămână Cora a deschis un nou magazin, al optulea din reţeaua sa, Lidl a inaugurat 11 noi spaţii şi are în construcţie încă 17, iar Carrefour anunţă oficial parteneriatul cu Angst pentru lansarea francizei Carrefour Market pe piaţa locală. Comerţul dă în clocot şi toate ştirile despre al doilea val al crizei şi greutăţile ce-ar putea să vină nu par a avea niciun impact pentru planurile de dezvoltare ale reţelelor de magazine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO