Cele mai mari zece tranzacţii imobiliare realizate vreodată în România au contabilizat aproape 1,4 mld. euro

8 mar 2018 Autor: Bogdan Alecu

Anii 2006-2007 şi 2016 şi 2017 sunt cei în care s-au înregistrat cele mai mari tran­zacţii de pe piaţa imobiliară, mar­când un record pe piaţa de retail, office, industrial şi retail.

Dacă în 2006 vânzarea centrului comercial Polus Cluj de către Trigranit către Immoeast marca cea mai mare tranzacţie pe retail, de 210 mil. euro, în 2007 America House înregistra recor­dul pe birouri, cu 120 mil. euro. Noi re­cor­duri au mai apărut în piaţă la un in­terval de zece ani - în 2016 pe industrial şi în 2017 odată cu vân­za­rea hotelului Radisson de pe Calea Victoriei din Ca­pitală.

Criza economică din 2008-2009 a adus ani de linişte în ceea ce priveşte tran­­zac­ţiile pe piaţa lo­cală. „În pe­rioadă 2009-2013 volu­mele de tranzac­ţionare din România au fost foarte re­duse, sub 350 mil. euro, comparativ cu 1 mld. euro înregistrat în 2017. Contextul interna­ţional a făcut ca numărul investitorilor interesaţi de România să scadă şi prin urmare yiel­durile au crescut. În aceste condiţii, proprietarii care nu au fost presaţi să vândă au preferat să aştepte un mo­ment mai prielnic de piaţă“, a spus Andrei Văcaru, associate director, Capital Markets JLL România. El spune că un motiv important pentru care în acest clasament sunt mai multe proprietăţi de retail şi office este faptul că pre­ţul pe metru pătrat este semnificativ mai mare decât în cazul industria­lului. Ceea ce nu în­seamnă că fon­durile de investiţii nu sunt inte­resate de acest segment.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.03.2018

 
Cuvinte cheie:
tranzactii imobiliare
, retail
, piata imobiliara
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide