Companii

Centrala pe gaze de 160 mil. dolari a Rompetrol de la Midia este aproape gata. Unitatea de 80 MW ar putea intra în funcţiune până la finalul anului, prima conectare de acest tip de mai bine de 10 ani. Kazahii se mai uită şi la energie solară

Centrala pe gaze de 160 mil. dolari a Rompetrol de la...

Autor: Roxana Petrescu

04.03.2024, 18:20 1689

Dacă şi planurile Romgaz de a finaliza lucrările la centrala pe gaze de la Iernut se vor concretiza, 2024 are şanse mari să devină cel mai bun an pentru finalizarea proiectelor convenţionale de producere a energiei din ultimul deceniu.

Kazahii de la Rompetrol, proprietarii celei mai mari rafinării din România, Petromidia din Năvodari, sunt pe ultima sută de metri pentru realizarea proiectului brownfield de 80 MW, capacitate de producţie pe energie din gaze, pe platforma de la Midia. Centrala, care nu mai funcţiona, ar putea fi conectată la sistem în a doua parte a acestui an. Ultima investiţie realizată în producţia de energie din gaze este centrala Brazi a OMV Petrom, care a fost conectată la sistem în 2012, cu o capacitate de 860 MW şi o investiţie de 530 mil. euro. Dacă şi Romgaz va finaliza proiectul Iernut, 460 MW cu 269 de milioane de euro, anul 2024 devine unul foarte bun pentru investiţiile în producţia de energie ţinând cont de parcursul modest al României din ultimele decenii. Investiţia este realizată prin intermediul Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR), un joint venture între statul român şi KMG (KazMunayGas) International.

„În acest moment, stadiul de realizare a centralei de cogenerare din proximitatea rafinăriei Petromidia se ridică la 95%. Echi­pa­mentele necesare au fost recep­ţionate şi montate conform graficului de lucrări agreat cu toate părţile implicate în acest proiect“, spun reprezentanţii FIEKR. Lucrările au început în primăvara anului 2021, iar estimarea pentru punerea în funcţiune viza anul 2023.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO