Companii

Cerealcom Dolj merge spre afaceri de 110 mil. euro

18.02.2008, 22:06 67

O parte din suma este alocata sectorului de silozuri, pe care care il administreaza Anghel, cealalta parte mergand catre productia agricola. "Construim un siloz la Calafat, cu o capacitate de 10.000 de tone pentru a incarca mai usor in barje cerealele pentru export. Investitia se ridica la peste un milion de euro", a declarat pentru ZF Mihai Anghel.
Pe partea de productie, compania continua modernizarea parcului auto, prin achizitia a sase noi tractoare de 550 de cai-putere, investitia ajungand la peste 1,2 milioane de euro. Pentru a strange sumele necesare, in vederea dezvoltarii companiei, Anghel va apela atat la credite, cat si la resurse proprii.
Pentru acest an, Cerealcom Dolj estimeaza o cifra de afaceri de 110 milioane de euro, in crestere cu aproape 10% fata de 2007, cand a rulat afaceri de 100 de milioane de euro. "Nu stim care va fi pretul la cerealele din vara. Probabil va scadea, dar si cantitatile vor fi mai mari. Astfel valoarea marfii va ramane constanta si prin urmare nici cifra de afaceri nu va creste mult", spune Anghel.
Cerealcom Dolj exploateaza in prezent 25.000 de hectare de teren agricol, dintre care anul acesta 12 mii ha au fost cultivate cu grau. Suprafetele cultivate cu cereale au scazut cu circa 20% fata de anii trecuti in favoarea suprafetelor destinate culturilor cu rapita, care au ajuns pana la 4.000 de hectare.
Mihai Anghel mizeaza pe culturile de rapita, datorita costurilor de productie mai mici, dar si datorita perioadei scurte in care vin banii de pe urma recoltei, mai ales ca cererea pentru biodiesel va fi din ce in ce mai mare. Proprietarul Cerealcom Dolj se numara printre primii agricultori si din punctul de vedere al suprafetelor lucrate, dupa omul de afaceri Culita Tarata, care exploateaza 58.000 de hectare de teren agricol in Insula Mare a Brailei, Ioan Niculae care lucreaza 50.000 de hectare si Adrian Porumboiu, administratorul Racova Agro Pan Grup din Vaslui, cu aproximativ 40.000 de hecatare.
Pentru a obtine eficienta, Mihai Anghel este in continuare de parere ca trebuie sa achizitioneze terenuri, pentru a avea suprafete cultivate mai compacte.
Pe langa terenurile agricole si silozurile detinute de Cerealcom Dolj, compania mai exploateaza si 277 de hectare de vita-de-vie si detine Crama Segarcea, una din afacerile lui Anghel fiind productia si comercializarea vinului sub marca Domeniile Coroanei Segarcea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO