Companii

CFR Călători anunţă investiţii de 2 miliarde de lei pentru modernizarea unor locomotive şi vagoane

CFR Călători anunţă investiţii de 2 miliarde de lei...

Autor: Cosmin Pirv

19.12.2023, 11:11 107

CFR Călători a anunţat marţi semnarea contractului de finanţare care prevede, printre altele, modernizarea a 55 de locomotive electrice şi a 139 de vagoane.

Potrivit unui comunicat al companiei, contractul a fost încheiat între Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători şi Ministerul Transporturilor, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă modernizarea a 55 de locomotive electrice destinate remorcării trenurilor de călători, conversia a 20 locomotive diesel hidraulice de manevră în locomotive electrice cu acumulatori şi modernizarea a 139 vagoane de călători, ce va avea ca efect atât sporirea mobilităţii în jurul marilor centre socio-economice ale ţării şi creşterea calităţii serviciilor cât şi realizarea unor conexiuni rapide între unităţile administrativ teritoriale importante ale ţării.

Compania se aşteaptă ca în urma implementării proiectului să se înregistreze economii de timp de călătorie pentru public, să se reducă costurile de operare, a celor de întreţinere, reducerea numărului de accidente rutiere rezultate în urma transportului de persoane, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Valoarea totală a proiectului de investiţii, inclusiv TVA, este de 2.074.920.554,86 lei.

Proiectul este finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii, după cum urmează: Sprijin din partea Uniunii – Împrumut/grant –590.268.000,00; Contribuţie publică naţională –1. 153.362.727,86 lei; Valoare TVA – 331.289.827,00 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO