Companii

CFR Marfa: castig de 9 mil. euro la semestru, peste suma bugetata pe intreg anul

24.10.2006, 18:56 18

CFR Marfa a inregistrat in primul semestru al anului un profit brut de 32,3 milioane de lei (aproximativ 9,2 milioane de euro), depasind cu mult profitul bugetat pe intreg anul 2006.
"CFR Marfa si-a programat pentru 2006 obtinerea unui profit brut de 6 milioane de lei (1,7 milioane de euro) iar pentru cifra de afaceri se estimeaza o valoare de aproximativ 1.877 de milioane de lei (534 de milioane de euro)", spune Liviu Bobar, directorul general al comaniei.
Anul trecut compania a inregistrat un profit de 1,3 milioane de euro, aferent unei cifre de afaceri de 538,7 milioane de euro, potrivit datelor din Monitorul Oficial. Astfel, chiar daca CFR Marfa nu si-a propus o cifra de afaceri mai mare pentru anul acesta, din punct de vedere al profitului a depasit la 6 luni intreg anul trecut.
CFR Marfa a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 860 de milioane de lei (aproape 245 de milioane de euro), inregistrand o usoara scadere in lei fata de aceeasi perioada a anului trecut. In primul semestru al anului trecut CFR Marfa a inregistrat o cifra de afaceri de 885 de milioane de lei (peste 244 de milioane de euro). Astfel, compania a inregistrat o crestere minora in euro fata de anul trecut.
"Cifra de afaceri a companiei a scazut usor fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a scaderii traficului de marfuri", spune Bobar.
In primul semestru al anului piata transportului de marfa din Romania a cunoscut o crestere de la 81 de milioane de tone, cat a fost in prima jumatate din 2005, la 89 de milioane de tone, conform datelor furnizate de catre Institutul National de Statistica. "Cea mai mare parte din aceasta crestere a fost preluata de transportatorii rutieri", precizeaza Bobar.
Spre deosebire de transportul rutier, transportul de marfuri pe calea ferata presupune cantitati si distante mai mari. Distanta medie de transport pentru CFR Marfa a fost in anul 2005 de 234 km, mai spun reprezentantii CFR Marfa.
Cota de piata a CFR Marfa, pe piata transportului feroviar de marfa din Romania este de aproximativ 85%, mai spun reprezentantii companiei. In ceea ce priveste cota de piata pe care societatea o detine in totalul pietei transportului de marfa (care cuprinde transport de marfa feroviar, rutier, aerian, maritim, fluvial, conducte), aceasta este de aproximativ 17%.
Odata cu integrarea in UE si liberalizarea pietei de transport de marfa, compania a luat in calcul extinderea activitatii in afara tarii. Astfel, pietele vizate sunt, pentru inceput, Bulgaria si Ungaria. In vederea extinderii pe alte piete, compania are in vedere repararea locomotivelor si a vagoanelor existente.
Transportul de marfa pe calea ferata va fi liberalizat de la 1 ianuarie 2007, iar cel de calatori un an mai tarziu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO