Companii

Chiriţoiu: Vrem să încheiem în acest an toate investigaţiile mai vechi de trei ani

Autor: Cristina Cuncea

21.10.2011, 11:21 195

Consiliul Concurenţei vrea să încheie în acest an toate investigaţiile mai vechi de trei ani, printre acestea numărându-se şi cea de pe piaţa combustibililor, despre care preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, spune că va fi finalizată în următoarele luni.

"Anul acesta vrem să încheiem toate investigaţiile mai vechi de trei ani. (...) Am închis deja investigaţia pe piaţa telecom, iar încă una mai veche este cea pe combustibil pe care o vom finaliza în următoarele luni", a declarat vineri Chriţoiu, la conferinţa "Concurenţa în sectoare cheie ale economiei româneşti".

Investigaţia pe piaţa comercializării carburanţilor a început în 2005, dar a fost reluată în 2009, când a fost schimbată echipa care lucra la acest caz.

Consiliul Concurenţei a anunţat la începutul anului că va finaliza investigaţia în primul trimestru, iar ulterior până la jumătatea anului, scrie Mediafax.

În luna ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectate corespunzător.

Premierul Emil Boc a declarat atunci că majorarea preţului carburanţilor nu poate fi justificată cu povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere şi a cerut ANAF să iniţieze inspecţia fiscală generală în cazul companiilor petroliere, precum şi Consiliului Concurenţei să efectueze verificări suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

Pe piaţa telecom, investigaţia Consiliului Concurenţei a fost declanşată în anul 2006, ca urmare a unei plângeri depusă de Netmaster Communications şi a avut ca obiect un posibil abuz de poziţie dominantă săvârşit de către Orange, Vodafone şi Romtelecom pe piaţa serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile în propria reţea publică de telefonie.

În februarie, CC a amendat Orange România şi Vodafone România cu 268,33 milioane de lei (63 milioane de euro) pentru abuz de poziţie dominantă. Ulterior, în iunie, cele două companii au obţinut suspendarea amenzii la Curtea de Apel, iar în iulie Consiliul a înaintat recurs. În cazul Romtelecom, cele două entităţi au anunţat, la mijlocul anului 2006, că au ajuns la o înţelegere amiabilă, dar Consiliul a continuat ancheta fără a anunţa o decizie până în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO