Companii

Cifra de afaceri mai mare, dar si pierderi pentru Diana Forest Bacau

12.06.2006, 00:00 25

Compania Diana Forest din Bacau, unul din principalii jucatori care activeaza in industria prelucrarii lemnului, a operat anul acesta o majorare de capital de aproximativ 13,5 milioane de euro, in urma careia capitalul social a atins aproximativ 40 de milioane de euro.

Diana Forest este detinuta in proportie de 99% de compania Eurogalia, filiala industriala a grupului spaniol Empresarial Fadesa SA, care a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la statul roman in octombrie 1998.

"Incepand cu aceasta data valoarea totala a investitiilor derulate de compania spaniola in Diana Forest se ridica la aproximativ 90 de milioane de euro, bani care au mers in principal in crearea de noi sectii de productie pentru unitatile deja existente", a declarat Carmen Stamatin, reprezentanta companiei Diana Forest. Ea a precizat ca spaniolii intentioneaza sa pastreze si in perioada urmatoare ritmul sustinut al investitiilor, nedorind sa ofere mai multe amanunte in acest sens.

Diana Forest se axeaza pe realizarea de panouri de lemn, usi din fag si din stejar si parchet triplustratificat. Principala fabrica a companiei este cea de la Margineni (Bacau), insa mai detine capacitati de productie de la Comanesti, unde realizeaza furnir, si una de cherestea la Onesti. Principalii concurenti ai companiei sunt ITS & Co din Onesti, Silvania din Satu Mare si Larodan din Baia Mare, pe segmentul de parchet triplustratificat si Brafor din Brasov, Petroforest din Piatra Neamt, si Star Wood din Onesti pe segmentul de cherestea.

Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 25 de milioane de euro, in crestere cu aproximativ 22% comparativ cu 2004.

De cealalta parte, si pierderile raportate de acesta s-au adancit anul trecut, cand au atins valoarea de circa 14 milioane de euro, ceea ce corespunde unui avans de peste 62% comparativ cu 2004. Anul 2004 a fost de altfel primul in care cifra de afaceri a devansat pierderile, dupa mai multi ani consecutivi in care trendul a fost invers.

Compania avea la finele anului trecut 1.826 de salariati, iar mare parte din productie este exportata catre state precum Spania, Germania, Danemarca, China, Italia.

Si alti jucatori din industria lemnului au anuntat investitii masive anul acesta. Unul dintre ei, Holzindustries Schweighofer, va incepe tot in acest an investitiile intr-o noua unitate de productie, in apropierea localitatii Radauti, judetul Constanta, fabrica ce ar urma sa-si inceapa productia in 2008.

Conform reprezentantilor companiei, noua investitie este de aproximativ 80 de milioane de euro si se va desfasura in paralel cu cea realizata in zona de concernul Egger, unul din cei mai mari producatori de materiale lemnoase prelucrabile. In acest an, cele doua companii vor construi infrastructura si utilitatile in zona in care se vor dezvolta investitiile, iar Egger va incepe constructia unitatii de productie in 2006, in timp ce Holzindustries Schweighofer va demara acest proces abia anul viitor.

Unitatea de productie a concernului Egger va avea aproximativ 1.000 de angajati, in timp ce Holzindustries Schweighofer va crea alte 500 de noi locuri de munca.

Compania austriaca detine in prezent o fabrica in municipiul Sebes, judetul Alba, deschisa in septembrie 2003 in urma unei investitii de aproape 80 de milioane de euro. Fabrica a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 85 de milioane de euro, cu 15% mai putin fata de tinta stabilita initial de conducerea companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels