Companii

Cine sunt cei mai expusi creditori ai Leonardo

Cine sunt cei mai expusi creditori ai Leonardo

Leonardo a inchis deja de la inceputul anului 30 de magazine si a disponibilizat 600 de persoane

08.10.2009, 23:28 83

"Firmele din China sunt principalii furnizori ai Leonardo,reprezentand 50% dintre creditorii furnizori. Dintre banci, BRDeste cel mai mare creditor al companiei", a declarat pentru ZF RaduLotrean, asociat coordonator la Casa de Insolventa Transilvania,care se ocupa cu restructurarea companiei.

Astfel, producatorii chinezi cu care colaboreaza Florin Panea,proprietarul Leonardo, trebuie sa primeasca 35 mil. euro, bani carepot fi restituiti in urmatorii trei ani, in functie de planul dereorganizare al companiei, plan care urmeaza sa fie votat si decreditori.

Leonardo a intrat in reorganizare judiciara la presiuneacreditorilor, dupa ce a solicitat intrarea in insolventa lainceputul acestei saptamani.

Pentru aprovizionarea celor 200 de magazine pe care le detineala sfarsitul lui 2008, compania a colaborat si cu producatori deincaltaminte italieni si locali, dar numarul lor s-a redus de la anla an, locul lor fiind luat de furnizorii asiatici a caror mana delucru este mult mai ieftina, iar termenele de livrare maiscurte.

"Am lucrat din '98 cu Leonardo, dar in momentul de fata nu maifacem livrari. Acum lucreaza cu cei din China, pentru ca acoloprodusul finit este mai ieftin decat materia prima la noi. Maimult, in Romania dureaza cel putin trei luni pana comanzi materiaprima, in timp ce chinezii iti livreaza marfa in trei saptamani, ince port vrei. Furnizorii mari, care au 20%-30% comenzi din parteaLeonardo nu vor fi atat de afectati pe cat vor fi cei mici,dependenti de comenzile lor. Oricum, producatorii mici erauafectati de criza si daca nu intra Leonardo in insolventa pentru canu au lichiditati", a declarat un fost furnizor alretailerului.

Bancile, la adapost

Daca bancile sunt mai protejate, avand garantii reale din avereadebitorului, acestea putand fi scrisori de garantie, ipoteci peimobile sau garantii date de diverse firme din grup, furnizoriisunt cei mai expusi creditori.

"In cursul perioadei de observatie, administratorul judiciar,sub supravegherea judecatorului si a comitetului creditorilor,stabileste daca compania are sau nu sanse de supravietuire. Deobicei, creditorul este dispus sa renunte la o parte din banipentru a avea sansa sa primeasca cea mai mare parte din datorie,iar compania aflata in insolventa renunta la activele toxice si seconcentreaza pe liniile care aduc profit", a declarat SebastianGutiu, managing partner al casei de avocatura Schoenherr siAsociatii.

Leonardo s-a angajat sa plateasca datoriile catre furnizori, darplata aceasta poate dura pana la patru ani, daca este luat incalcul ca perioada de reorganizare poate fi prelungita, ceea cepoate duce la inchiderea unor fabrici din lipsa de lichiditati, maiales in cazul celor mici.

"Depinde de expunere. Daca un producator traieste din afacerilecu Leonardo, daca retailerul este client principal, faptul ca nuprimeste banii la timp poate produce efecte in cascada si poateconduce la ruinarea producatorului. Daca planul de reorganizareeste real, in momentul in care se vor cunoastele termenele deplata, furnizorii pot discuta la randul lor cu propriii furnizori.Este si in interesul lor sa ii pasuiasca pe acestia pana cand baniivor incepe sa circule", spune Gutiu.

Chiar daca o perioada Leonardo nu va trebui sa plateascadatoriile catre creditori, toata marfa solicitata urmeaza sa fieplatita la zi pentru a nu se crea alte datorii. "Furnizorii carelivreaza de acum inainte au interesul sa sustina activitateacurenta a Leonardo pentru a-si recupera datoria veche prin planulde reorganizare, iar datoria curenta se plateste cu prioritatepentru a nu intra in faliment", asigura Casa de InsolventaTransilvania.

Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilorin Insolventa din Romania, este de parere ca exista sanse mari derecuperare a banilor pentru majoritatea creditorilor, chiar dacaexista riscul ca nu toti sa-si primeasca suma integrala. "Este maibine decat sa nu-i plateasca deloc. Nu putem sa nu stingemincendiul doar pentru ca ne este teama ca vom sparge patru-cincigeamuri care inseamna niste costuri in plus", explica Stanescu.

Extremele sunt cele mai vulnerabile

Inainte de intrarea in insolventa a Leonardo, si Mondex, cel maimare producator de ciorapi, a anuntat intrarea in insolventa dincauza chiriilor mari platite pentru magazinele din spatiilecomerciale pe fondul reducerii consumului.

Ca si Leonardo, care avea afaceri de 136 mil. euro in 2008 siaproape 200 de magazine, Mondex ruleaza circa 11 mil. euro si are oretea de 100 de magazine.

"Companiile mari, care au investitii si cheltuieli mari, si celemici, care au fost spulberate de impozitul forfertar, sunt cele maivulnerabile. Cele mijlocii sunt mai protejate pentru ca nu auinvestitii pe termen lung. Faptul ca primele care cedeaza sunt ceimai mari jucatori, sunt firme puternice, cu vizibilitate si opolitica de marketing bine pusa la punct, creeaza panica sineincredere in piata. Daca nu era criza, cu siguranta ca ar fiputut rezista atat Mondex, cat si Leonardo, dar acum consumul s-acontractat, n-au mai avut venituri, stransesera volume mari demarfa, n-au mai avut lichiditati si s-au blocat. Este modelulbulgarelui de zapada", crede Maria Grapini, presedintele FederatieiPatronale a Industriei Usoare (FEPAIUS), care admite ca este maisimplu pentru o companie care are cinci magazine sa decidainchiderea acestora decat pentru un jucator cu peste 100 deunitati, cel din urma necesitand in primul rand timp pentru oastfel de miscare. Leonardo a inchis deja de la inceputul anului 30de magazine si a disponibilizat 600 de persoane.

Datorii peste datorii:

  • Furnizorii au de primit 70 de milioane de euro de laLeonardo
  • Producatorii chinezi, cei mai importanti furnizori airetailerului oradean, reprezinta 50% din creditorii furnizori
  • BRD este cel mai mare creditor dintre bancile cu care acolaborat Leonardo
  • Leonardo trebuie sa creeze un plan de reorganizare prin care saarate cum isi va plati datoriile de circa 100 de milioane deeuro
  • Pe perioada insolventei, marfa livrata va fi achitata la zipentru a nu se crea alte datorii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO