Companii

CITR: Firmele care au apelat la concordat preventiv în 2023 adună afaceri de 250 mil. euro şi active imobilizate de peste 100 milioane euro. Jumătate din această cifră de afaceri (120 mil. euro) este adusă de cele 14 companii de impact, care au active imobilizate de 78 milioane euro.

CITR: Firmele care au apelat la concordat preventiv în...

Autor: Cristina Roşca

02.02.2024, 00:05 375

În 2023, un an marcat în continuare de inflaţie ridicată, de dobânzi mari şi de multiple conflicte geopolitice, în România au intrat în insolvenţă un total de 6.650 de companii. Numărul este similar cu cel din anul anterior, arată o analiză a CITR, liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România.

Spre deosebire de 2022 însă, a crescut numărul de firme mari, de impact în economie, care apelează la această soluţie. E vorba de 89 de companii (cu active de peste 1 milion de euro) anul trecut, versus 67 în 2022.

„Cifrele acestea reflectă rezultatele unor politici europene şi naţionale orientate către a ţine companiile în viaţă în vremuri de dificultate economică prin diverse mecanisme de sprijin. Însă costul ascuns pe care companiile îl plătesc este chiar performanţa lor, capacitatea lor de a genera profit pe termen lung. Cresc datoriile şi le scade performanţa. Cu alte cuvinte, com­paniile sunt ţinute în viaţă pe perfuzii, ele funcţionează, dar acumulează da­to­rii“, afirmă Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO, CITR.

Executivul adaugă că soluţiile de restructurare ofe­ră premisele pen­tru o evoluţie să­nă­toasă. În cate­goria acestor so­luţii, CITR, parte a Impetum Group, aminteşte acordul de restructurare, concordatul preventiv şi restructurarea extra-judiciară a afacerii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO