Companii

Clinicile Anima, cel mai nou pariu al acţionarilor A&D Pharma, cresc de la lună la lună, dar extinderea depinde de piaţă

Clinicile Anima, cel mai nou pariu al acţionarilor A&D Pharma, cresc de la lună la lună, dar extinderea depinde de piaţă

Autor: Ioana David

01.10.2011, 14:41 770

"Vânzările cresc în medie cu 8% de la o lună la alta. În acest moment doar două dintre clinici au mai mult de 12 luni de activitate continuă, fiind încă în curs de maturizare. Pentru acest prim an întreg de activitate ţintim 2,1 milioane de euro", a spus Cristian Sas, chief operating officer al companiei.

A&D Pharma, cu afaceri cumulate de aproape 800 mil. euro anul trecut pe două dintre cele mai mari firme, distribuitorul de medicamente Mediplus şi reţeaua de farmacii Sensiblu, a început să dezvolte în 2010 o reţea de clinici care în prezent a ajuns la 6 unităţi şi un laborator. Nu sunt disponibile informaţii despre afacerile consolidate ale grupului A&D Pharma de anul trecut.

"Anul acesta am deschis trei noi unităţi în zona Aviaţiei, Piaţa Presei şi Militari. Cele trei unităţi au necesitat aproximativ 1 mil. euro, lucru reflectat în capitalul social, care a ajuns la 13,5 mil. lei (3,2 mil. euro - n. red.)", a mai spus Cristian Sas.

Extinderea depinde de piaţă

În acest fel compania a ajuns la peste 200 de persoane, dintre care 70% sunt medici.

Până la finalul anului Anima "probabil că nu va mai mai reuşi să deschidă şi alte unităţi, focusul fiind pe maturizarea celor deja existente". Pentru 2012 planurile de extindere se vor face în funcţie de evoluţia pieţei.

"Cu siguranţă nu ne vom opri aici, dar extinderea va ţine cont în primul rând de piaţă şi modul în care va evolua", a explicat Sas.

Clinicile Anima au ajuns la peste 43.000 de abo namente, cele mai multe fiind cele de medicina muncii, urmate de cele destinate companiilor, în timp ce abonamentele individuale reprezintă apro ximativ 20%.

"Vânzările de abonamente corporate, medicina muncii şi abonamentele individuale merg foarte bine.

Nu pot spune acelaşi lucru de veniturile din relaţia cu CASMB (Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti - n. red.) care în cazul nostru sunt cu 60% sub aşteptări, intrarea în contract cu CASMB făcându-se cu o întârziere de şase luni", a spus Sas.

Fragmentarea conturilor mari măreşte competiţia

Cele mai mari contracte ale companiei sunt cu Orange România, G4S, Intesa Sanpaolo, UniCredit, KPMG, Romtelecom, BRD.

În legătură cu tendinţele de anul acesta pe piaţa serviciilor medicale private, şeful Anima a spus că segmentul corporate este în scădere, în timp ce partea individuală creşte. De asemenea, mai spune Sas, companiile mari au început să lucreze cu mai mulţi furnizori de servicii medicale pentru ca angajaţii să poată alege, ceea ce a dus la fragmentarea unor conturi mari.

Acţionarii A&D Pharma sunt oamenii de afaceri Ludovic Robert, Walid Abboud, Michel Eid şi Roger Akoury.

Pe piaţa serviciilor medicale care se apropie de jumătate de miliard de euro sunt active companii precum MedLife, Medicover, Regina Maria, Euromedic, Sanador, Medsana, Polisano şi altele. În pofida crizei, companiile de pe această piaţă au continuat extinderea, ceea ce le-a asigurat venituri mai mari an de an.

După ce au investit în clinici, anul acesta a venit rândul spitalelor. Unităţi spitaliceşti de peste 100 mil. euro au fost inaugurate în primele şase luni ale anului, potrivit unor calcule ale ZF pe baza datelor anunţate de companii.

În septembrie s-au reluat deschiderile prin proiectul MedLife de la Braşov, dar urmează şi altele.

Şi acţionarii Medas se apropie de un spital în Capitală de 4 mil. euro în care se vor trata în special afecţiuni urogenitale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO