Companii

Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Măsurile de ajustare fiscală prin controlul cheltuielilor, oricât de nepopulare ar fi, trebuie să fie implementate cu prioritate

Florin Pogonaru, Preşedinte AOAR şi coordonator al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României

Florin Pogonaru, Preşedinte AOAR şi coordonator al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României

Autor: Cristina Bellu

04.08.2023, 15:30 292

Măsurile de ajustare fiscală, pe care guvernul le propune într-un termen atât de scurt şi la mijlocul anului fiscal, riscă să genereze noi dezechilibre la nivelul economiei, consideră reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), cea mai mare iniţiativă a mediului de business.

În opinia acestora, restructurarea companiilor de stat, care continuă să acumuleze pierderi şi datorii, profesionalizarea şi digitalizarea aparatului administrativ, revizuirea cu rapiditate a legii salarizării sunt măsuri care pot diminua cheltuielile şi, în consecinţă, pot contribui la echilibrarea bugetară.

„Din păcate, măsurile de ajustare fiscală pe care Guvernul le propune acum nu au ca motivaţie nevoia de reaşezare a sarcinii fiscale pe baze sustenabile, ci nevoia de a acoperi prin măsuri spontane şi insuficient fundamentate deficitul bugetar excesiv recent recunoscut. Dacă aceste măsuri nu sunt încadrate într-o strategie macroeconomică de substanţă pe un orizont de timp mai lung, în corelaţie cu un plan de limitare a risipei bugetare şi de eficientizare a cheltuielilor publice, anul viitor, an electoral, ne vom găsi în aceeaşi situaţie şi o nouă presiune fiscală va fi resimţită în principal de mediul privat.”, transmite Florin Pogonaru, Preşedinte AOAR şi coordonator al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României

Potrivit acestuia, pentru ca ajustarea fiscală să fie sustenabilă, nivelul cheltuielilor trebuie monitorizat şi susţinut prin întărirea capacităţii de a genera venituri şi printr-o proiecţie corectă şi realistă a bugetului.

“Măsurile de ajustare fiscală prin controlul cheltuielilor, oricât de nepopulare ar fi, trebuie să fie implementate cu prioritate şi celeritate. Statul român este nevoit să limiteze risipa şi să acţioneze responsabil în administrarea banilor publici”.

În paralel, reprezentanţii organizaţiei consideră că România trebuie să acţioneze în sensul recuperării decalajului uriaş în colectarea taxelor, în contextul în care, în continuare, avem cel mai mare decalaj de TVA din Europa, de 35%.

Fiecare punct procentual de TVA înseamnă 1,4 miliarde lei neîncasaţi la bugetul de stat.

“Implementarea cu succes şi în termenele agreate a programelor şi proiectelor publice este condiţionată de capacitatea tehnică şi operaţională a autorităţilor şi instituţiilor statului. Astfel, creşterea semnificativă şi de urgenţă a capacităţii administrative, prin utilizarea de personal competent sau contractarea de asistenţă tehnică oferită de prestatori specializaţi de servicii, locali sau internaţionali, este necesară şi prioritară”, adaugă reprezentanţii CDR .

Nu în ultimul rând, aceştia consideră că regimul cheltuielilor de sponsorizare şi/sau mecenat nu trebuie modificat, afectând un mecanism care deja şi-a dovedit utilitatea în societate.

Comunitatea de afaceri precizează că este vital ca orice modificare a politicilor publice să se facă transparent, printr-o consultare reală cu toate părţile interesate.

“Predictibilitatea cadrului fiscal este o precondiţie pentru continuarea fluxurilor investiţionale şi implicit a creşterii economice”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO