Companii

Colosul american Westinghouse se implică într-un alt proiect nuclear SMR cu România parteneră

 Colosul american Westinghouse se implică într-un alt...

Autor: Roxana Petrescu

13.11.2023, 00:07 2730

Cu o zi înainte de anunţul oficial privind eşecul NuScale în cel mai avansat proiect SMR al său din Utah, de pe 9 noiembrie, preşedintele Iohannis a semnat cu Belgia un memorandum de înţelegere privind tehnologia reactoarelor modulare, implicaţi fiind de această dată şi americanii de la Westinghouse.

„Primul proiect de tip SMR este o ameninţare financiară serioasă pentru membrii comunităţilor din Utah Associated Municipal Power System (UAMPS), care au semnat pentru o parte din producţia sa de energie, dar şi pentru alte comunităţi care nutresc aceleaşi gânduri. NuScale a previzionat în mod optimist un cost pe MWh pentru noua centrală de 58 de dolari, deşi estimările arată că de fapt costurile ar putea ajunge la 200 de dolari/MWh“, se arată într-un studiu lansat la începutul anului 2022 de către Institute for Energy Economics and Financial Analysis, un centru de analiză independent axat pe zona de energie şi tranziţie energetică.

Potrivit informaţiilor publice, institutul se recomandă ca o organi­zaţie nonprofit care este finanţată de organizaţii filantropice sau persoane fizice. Multe dintre organizaţiile care finanţează studiile Institutului sunt din zona de protecţie a mediului.

Creşterea costurilor a fost însă cauza reală care a dus la eşecul celui mai avansat proiect NuScale de SMR, eşec care a fost anunţat la mijlo­cul săptămânii trecute. Proiectul la care NuScale şi UAMPS au anunţat că renunţă urma să fie finalizat în 2030, având o capacitate de 462 MW, în Idaho Falls. Potrivit unui articol din Bloomberg, factorul care a determinat renunţarea la această investiţie este creşterea semnificativă a costurilor, într-o perioadă scurtă de timp.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO